Globální výzva k boji proti klimatickým změnám v podobě výstavy designu

Globální výzva k boji proti klimatickým změnám v podobě výstavy designu

Ožehavé a čím dál více řešené téma globálních klimatických změn se promítá do všech odvětví a oborů. I výstava Cooper Hewitt Design Triennial má poukázat na důležitost daného tématu!

 Od 10. května 2019 probíhá v rámci dvou pater muzea Fifth Avenue a jeho zahrady výstava, která představuje projekty vybraných designérů, biologů a vědců se zaměřením na boj proti následkům klimatických změn. „Výstava jako celek má být výzvou k akci v této chvíli, kdy je změna klimatu jednou z nejdůležitějších globálních výzev, kterým dnes čelíme,“ řekla Caroline Baumann, režisérka projektu.

Jeden milion druhů rostlin a zvířat je na pokraji zániku

Na výstavě můžete vidět 62 projektů, které jsou z mnoha různých oborů. Všechny práce jsou seskupeny do sedmi kategorií: Pochopit, simulovat, zachránit, usnadnit, rozšířit, napravit a vychovat.

Výstava má za úkol poukázat, jakou roli v této globální otázce hrají lidé. Vyhynutí zvířat má s nedávnou zprávou z OSN, která odhalila, že milion druhů rostlin a živočichů je na pokraji zániku, velkou pozornost. „Několik projektů se zaměřuje na vyhynulé druhy a chceme, aby si lidé uvědomili, jak je tato ztráta tragická,“ vyjádřila se Baumann.

Výstava inspiruje k dalším změnám a komunikaci

Výstava Cooper Hewitt není jedinou svého druhu, stejně jsou zaměřené i další výstavy v jiných zemích. Nakonec není palčivější čas, kdy se do tohoto tématu více opřít. Proto pro svou výstavu Baumann vybrala pět hlavních designérů, kteří představují svou práci zaměřující na vymírání zvířat i znečišťování planety plasty. Jedním z nich je současný umělec Sam Van Aken, který do zahrady zasadil hybridní strom, na kterém má během léta vyrůst 40 různých druhů ovoce. Strom je symbolem ochrany odrůd ovoce, které jsou stále méně častými. Švestky, meruňky, broskve a další ovoce v létě najdete společně na tomto stromu, a to díky starým technikám roubování. Na schodišti Cooper Hewitt muzea pak najdete umělecký kousek nazývající se Aguahja 2 od designéra Neri Oxmana. Socha je tvořena zakřivenými panely, které umělec vytvořil manipulací s přírodními materiály pomocí výpočtů a digitálního zpracování. Celá socha je vytvořena z přírodních, biologicky odbouratelných prvků, především pektinu a chitosanu (mušle).

Výstava je aktuální až do 20. ledna 2020, máte tedy spoustu času si na ní rovněž zajet.

dezeen.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram