Značka Balenciaga čelí obvinění z porušení autorských práv

Značka Balenciaga čelí obvinění z porušení autorských práv

Není to poprvé, kdy někdo podezřívá tuto značku z nekalé inspirace. Tentokrát to však může skončit vážným poškozením jména značky a vysokou penalizací.

Obžaloba kvůli Taylor Swift

Za vším podle všeho stojí návrhář a tvůrce většiny mistrovských kousků, kterými se Balenciaga může pyšnit, Demna Gvasalia. Ten už je poněkolikáté upozorňován na to, že jeho design není tak úplně originální, jak by měl být. Nikdy za to ovšem nebyla značka hnána k soudu. Paradoxem je, že by tento případ vlastně nejspíše nikdy nikdo neotevřel, kdyby se v mikině s designem New York City od Balenciaga nepochlubila popstar Taylor Swift.

Zneužití kultury amerického ghetta

Pojďme se na kauzu podívat od začátku. První na design samozřejmě upozornil Twitter, konkrétně Američanka Simon Suber, která poukázala na to, že Balenciaga využívá design, který se již pravidelně objevuje v téměř každém newyorském obchodě se suvenýry. Původně však design obsahuje prvky graffiti a celkově je údajně inspirován hip-hopovou kulturou. Suber to doplnila komentářem, že ghetto je fajn, dokud nepřijde do módy. A přesně to zmiňuje ve svém článku i magazín Vanity Fair, díky kterému vlastně kauza odstartovala - módní průmysl si opět přivlastňuje kulturu, která mu nenáleží. Tato kritika nepatří pouze značce Balenciaga, ale vlastně i výrobcům suvenýrů s podobným designem.

Porušení autorských práv

To, že se návrhář inspiroval hip-hopem a grafity designem, však rozhodně není důvod hnát značku k soudu. Právo se v tomto případě neuplatňuje. Balenciaga však nevyužila pro své návrhy pouze kulturní prvky, ale přímo specifický design konkrétní společnosti, která výrobky s designem dodává do suvenýrů po celém New Yorku. Magazín Fashionista minulý týden informoval o tom, že společnost City Merchandise, Inc. žaluje společnost Balenciaga za porušení autorských práv. V probíhajícím soudním řízení je napsáno, že aktuálně se v nabídce španělské značky nachází několik produktů, které jsou k nerozeznání od produktů společnosti City Merchandise, Inc. Ovšem praktickému oku jeden detail neunikne - obrovský cenový rozdíl. Například mikina s kapucí, kterou si tak oblíbila zpěvačka Taylor Swift, stojí asi 890 dolarů. Tu samou však můžete zakoupit v suvenýrech za téměř 20 dolarů.

IKEA taška za 2,5 tisíce dolarů

Jak už bylo řečeno, návrhář Demna Gvasalia často čerpá velmi detailní inspiraci ve velmi specifických produktech. Za všechny můžeme zmínit například jeho "nspiraci z roku 2017 ve známé plastovo-látkové tašce IKEA. Stejnou tašku ve stejných barvách s nepatrně odlišným designem navrhl Gvasalia a Balenciaga ji směle nabídla na trhu za krásných 2 145 dolarů. Skandinávský retailer IKEA však nerozpoutal mezinárodní obchodní konflikt a místo toho zapracoval na svém PR a dal světu vědět o kvalitě tašky IKEA a jedné velké přednosti - tedy, že stojí pouze 0,99 dolarů. Návrhář si však za svými designy stojí. "Vzhledem k faktu, že na světě je tolik různých typů oblečení - módní průmysl je velmi produktivní- myslel jsem, že vlastně nemám právo vymýšlet něco nového jinak, než vzít věci, které již existují a přetvořit je v něco nového," vyjádřil se letos pro magazín Vogue.

Soudní řízení a vyšetřování teprve probíhá. Stejně tak posuzování žaloby. Oficiální vyjádření značky Balenciaga ve stručnosti vyjádřilo politování nad celou situací. Značka neměla podle všeho žádný zájem na porušení práva a morálních hodnot kohokoliv. Na vyšetřování se bude podílet a spolupracovat. 

Elite Daily; Vanity Fair;

IKEA; Balenciaga; Twitter

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram