3 podzimní recepty aneb V hlavní roli dýně
Podzim se nám ukazuje v plné síle. O víkendech jsme si užívali venku krásného počasí, ale s příchodem ranní jinovatky se choulíme raději v rodinném krbu domova. Zpestřete si sychravé období lahodným jídlem, které vás zahřeje. V hlavní roli dýně!
Co se vám vybaví pod typickou podzimní surovinou? Nám rozhodně dýně! Nejen, že slouží jako okrasná designová dekorace, ale také skvěle chutná. A ještě více než chutná, je zdraví prospěšná! Obsahuje draslík, hořčík, železo či vitamíny ze skupiny B nebo C. Pomáhá k normálnímu stavu ledvin, slinivky, nervového či imunitního systému.
A co si takhle složit celodenní jídelníček s onou královnou tykvovité zeleniny? Pojďme na to!
Snídaně, svačinka či dezert
Dýňové muffiny
Co budete potřebovat?
- 4 lžíce třtinového cukru
- menší hrneček bezlaktózového mléka
- 1 balíček skořicového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 8 lžic slunečnicového oleje za studena lisovaného
- 250 g špaldové mouky
- 1 malou dýni hokkaido
- 2 vejce
- čokoládu na dozdobení
Jak na to?
Nejdříve si připravíme dýňové pyré. Dýni oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na malé kostičky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby na zhruba 10 – 15 minut při 250 °C. Poté ji necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud se vám bude dýně špatně mixovat, můžete přidat trošku vlažné vody či mléka pokojové teploty. Jakmile máme pyré hotové, připravíme si těsto. Do mísy vložíme třtinový cukr spolu se skořicovým, které smícháme s olejem a žloutky. Směs pořádně vyšleháme. Přidáme mléko a postupně vmícháváme mouku po malých dávkách. Jakmile je těsto zpracované, přidám mletou skořici, pyré a opět vyšleháme. Jako poslední přidáme kypřicí prášek a do těsta opatrně zapracujeme vyšlehané bílky.
Těsto nalijeme do formiček na muffiny, povrch posypeme nastrouhanou čokoládou a necháme péct v troubě přibližně 25 - 30 minut na 180 °C v předehřáté troubě. Zkontrolujeme špejlí, zda se těsto nelepí a pokud ne, můžeme slavnostně vyndat z trouby!
Oběd a večeře
Dýňová polévka s lehkým nádechem pikantnosti
Co budete potřebovat?
- 1 máslovou dýni
- 3 brambory
- polovinu malého zázvoru
- 200 - 250 ml kokosového mléka
- 2 kostičky zeleninového vývaru Würzl
- sušený medvědí česnek
- pepř
- himalájskou sůl
Jak postupovat
Oloupanou a vydlabanou dýni spolu s oškrábanými brambory nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Necháme přivést k varu, přidáme zeleninový bujon a zázvor a necháme zeleninu vařit do změknutí. Poté vmícháme kokosové mléko a necháme chvíli povařit. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme koření dle chuti a můžeme podávat. Dozdobíme krutony, opraženými dýňovými semínky, zakysanou smetanou a balsamikem. Kreativita vítána!
Dýňové noky se sýrovým podtónem
Budete potřebovat?
- 1 dýni hokkaido
- pepř
- himalájskou sůl
- parmazán
- olivový olej
- 200 -250 g špaldové mouky
- smetanu na vaření
- sýr na omáčku dle chuti
Jak postupovat
Vyskládejte na plech oloupanou a vydlabanou dýni nakrájenou na kostičky, polijte olejem, opepřete a osolte. Dýni promíchejte a vložte do trouby na přibližně 45 minut při 200 °C. Upečenou dýni přesuňte do mísy a pořádně vidličkou rozmačkejte najemno. Nechte poté ještě 10 minut stát. Na dýňové pyré prosejte mouku, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte a prohněťte, aby vám vzniklo měkké těsto. Poté ho vyválejte na lince posypané moukou a rozdělte ho na 4 díly. Každý z nich pořádně vytvarujte do 30 cm dlouhého hada. Ten pak rozkrájejte na 3cm kousky. Do každého vtiskněte vidličku a vložte noky postupně do osolené vroucí vody. Vaříme je do doby, než vyplavou na povrch a poté ještě zhruba 2 minuty necháváme povařit. Noky jsou hotové!
V hrnci necháme povařit smetanu a přidáme jakýkoliv sýr, který máte rádi. Necháme rozvařit a můžeme podávat!
Dobrou chuť!
Zdroj: pinterest.com; @zanetapodlahova