7 receptů na snídaně jako z Instagramu
Komu z vás se nesbíhají sliny při ranním projíždění sociálních médií, kde na nás kouká jedna fotka jídla za druhou?
Vzhledem k tomu, že na instagramu se nikdo nechlubí nezdravým jídlem, je toto médium nejlepší inspirací na zdravé snídaně. My jsme si pro vás přichystali 7 nejfotogeničtějších receptů.
Ovesné lívance
Pro milovníky lívanců, kteří drží dietu. Těsto je totiž oslazené pouze lžičkou medu.
Na lívance si nachystejte:
1 vejce
150 ml mléka (můžete použít i mandlové)
50 g celozrnné mouky
50 g rozemletých ovesných vloček
1 lžíci medu
1 lžíci hořkého kakaa
1 lžíci kokosového oleje na smažení
Všechny ingredience smíchejte tak, aby vám vznikla hustší hmota. V případě, že bude moc hustá, přidejte mléko, pokud bude moc řídká, přihoďte vločky. Rovnoměrné placičky děláme na kokosovém oleji. Díky medu se těsto rychle připálí, buďte tedy ve střehu.
Abyste lívance neměli moc suché, můžete je potřít jogurtem nebo zakysanou smetanou. Navíc si nachystejte ovoce a ořechy na dozdobení.
Zelené smoothie
Receptů na smothies jsou na internetu tisícovky. Můžete použít téměř cokoliv. Většinou jde o sezónní ovoce nebo zeleninu. V létě jsou to například jahody nebo maliny.
Na zelené smoothie budete potřebovat:
2 hrstky špenátu
1 banán
½ avokáda
100 ml kokosového nebo mandlového mléka
½ manga
Vše oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Ingredience následně hoďte společně do mixéru. Do hotového smoothie může přidat kostky ledu, aby vás osvěžilo.
Smoothie bowl
Trend posledních měsíců smoothie bowl musíte vyzkoušet. O co vlastně jde. Jak sám název napovídá, je to samotné smoothie akorát v misce a navrchu jsou různé posypky. Vyzkoušejte naši „zmrzlinovou“ smoothie bowl.
Ingredience:
2 zmrzlé banány
hrstka malin z mrazáku
50 ml mléka
2 lžíce holandského kakaa
2 lžíce javorového sirupu
1 lžíce arašídového másla
Na posyp použijte, co hrdlo ráčí. Doporučujeme oříšky, nakrájené ovoce, chia semínka a další.
Postup je stejný jako u smoothie.
Vejce zapečené v rajském jablíčku
Snídaně na vidličku. Vajíčka jsou skvělý start. Nejen, že jsou bohatá na vitamíny A, B, C, D, E a K, ale navíc jsou skvělým zdrojem bílkovin a vápníku.
Všechny suroviny máte určitě doma:
2 lžice olivového oleje
8 větších rajčat
¼ hrnku mléka
čestvé bylinky, například bazalku
8 vajec
parmazán
sůl a pepř
Nejprve si předehřejte troubu na 175 °C. Rajčatům odkrojte vrchní část a vydlabejte je. Poté do každého rajčete rozklepněte jedno vajíčko a posypte ho parmazánem. Než vložíte plech do trouby, vše osolte a opepřete. Nechte péct 15 minut. Po uplynutí tohoto času, troubu vypněte a vajíčka posypte čerstvými bylinkami.
Ovesná kaše s chia semínky
Chia semínka se zařazují do kategorie superfood, a proto ve vašem jídelníčku nesmí chybět. Dodají vám energii na celý den a přitom vám pomohou zhubnout.
Na kaši si nachystejte:
60 g ovesných vloček
vanilkové aroma
1 lžíci chia semínek
175 ml mandlového mléka
Na ozdobení budete potřebovat nějaké lesní plody nebo jiné ovoce.
Ingredience smíchejte v misce a nechte přes noc odpočinout v lednici. Druhý den ráno jen kaši dozdobte čerstvým ovocem.
Špenátové palačinky
Palačinky jsou snad nejoblíbenější snídaně na celém světě, my jsme pro vás vyzkoušeli recept na slané palačinky se špenátem. Jejich příprava vám zabere jen pár minut.
Na palačinky budete potřebovat:
1 vejce
100 špaldové mouky
1 žloutek
0,5 kg listového špenátu (čerstvých listů)
150 ml jogurtu
1 lžíci olivového oleje
sůl a pepř
Na náplň:
jogurt/zakysaná smetana
čerstvá zelenina
bylinky
šťáva z citrónu
Postup je stejný jako u klasických palačinek, navíc jen přidáte špenát. Hotové palačinky podávejte se zakysanou smetanou a bylinkami.
Avokádový toast
Avotoast je jedním z nejfotogeničtějších a zároveň nejzdravějších jídel. Avokádo je totiž další superpotravinou, která je bohatá na zdravé tuky. Příprava této zdravé snídaně vám zabere jen pár minut.
Seznam surovin:
1/2 zralého avokáda
2 plátky celozrnného chleba
cherry rajčátka
šťáva z citronu
himalájská sůl
čerstvě mletý pepř
Příprava je naprosto jednoduchá. Oloupané avokádo nakrájejte na plátky a položte na chleba. Plátky osolte, opepřete a rozmačkejte vidličkou. Nakonec přidejte pokrájená rajčátka.
Zralé avokádo poznáte po hmatu. Mělo by být měkké a pružné. Pokud je měkké moc, může být přezrálé a plesnivé.
instagram.com, pinterest.com