Meloun je ideální na hubnutí

Meloun je ideální na hubnutí

Chcete zhubnout? Pusťte se do melounů, všechny druhy melounů jsou prospěšné pro redukci váhy, protože obsahují 90 až 93 % vody, podle druhu melounu. I v případě, že na dietu nemyslíte, meloun vám prospěje minerály (má hlavně draslík a sodík) i vitamíny – zejména A a C a pro svůj močopudný účinek jsou melouny vhodné rovněž při ledvinových poruchách.

DALŠÍ MOŽNOSTI NA HUBNUTÍ ZDE

Melouny, ač se jim říká často ovoce pro jejich sladkost, jsou vlastně zelenina. Melounů, které patří do čeledi tykvovitých jako třeba okurky, je mnoho druhů – dělí se podle barvy a tvaru. Dvě hlavní skupiny jsou vodní melouny a cukrové melouny. Vodní meloun je u nás oblíbenější – pod tmavě zelenou slupkou má červenou dužinu s černými jadérky. Obsahuje asi 91 % vody a jeho energetická hodnota je přibližně 140 kJ na 100 g dužiny. Cukrové melouny na jí na stejné množství dužiny asi 230 kJ – jejich plody jsou menší, žluté či zelenavé se světlezelenou nebo oranžovou dužinou.

MYSLETE ALE TAKÉ NA ZDRAVÍ. VÍCE ZDE

Cukrový meloun má mnoho odrůd – například ananasový meloun má stejnou barvu slupky jako vodní, rozdíl je v barvě dužiny, která je žlutá a chutná jako ananas. Honeydew – tzv. medový meloun má zase žlutou kůru a zelenou dužinu – hodí se k parmské šunce či lososu. Cantaloupe je nejmenší ze všech druhů melounů, voní také jako ananas a podává se často s vanilkovou zmrzlinou. Ananas a papáju též připomíná meloun Charentais s meruňkově zabarvenou dužinou. Nádherně vypadá meloun Galia, s křížovitou žilnatinou na slupce. 

Melouny se konzumují jako předkrm, nebo jako dezert po jídle. Hodí se při přípravě ovocných salátů a bowlí, do salátů s drůbežím masem nebo šunkou, k sýru i krabímu masu. Chutné jsou rovněž špízy s melounem – například s hroznovým vínem a sýrem. Osvěžující je rovněž sorbet z melounu, nebo ledový pohár. Meloun totiž chutná zejména dobře vychlazený. 

Semínka – třeba z přípravy sorbetu nebo polévky – nevyhazujeme, dají se opražit a jíst – obsahují důležitou vlákninu.

HUNBOUT ZDRAVĚ, VÍCE ČTĚTE ZDE

Smlsněte si s námi na melounu

Tip: Ovocné saláty s melounem můžeme podávat v „misce“ z melounu – vydlabané melounové slupce. 

Ovocný salát s melounem 
Potřebujeme čtvrtku vodního melounu, 150 g jahod, 80 g rybízu (nebo angreštu), jablko, pomeranč, med na přislazení, 150 g kysané smetany a 50 ml vaječného koňaku. Ovoce pokrájíme na kostičky a přelijeme smetanou smíchanou s koňakem, kterou můžeme přisladit medem. 

Melounový salát 
Žlutý (cukrový) a menší červený (vodní) meloun nakrájíme na kostičky a přidáme na kostičky nakrájené 2 kiwi. Smícháme a přelijeme pak zálivkou z citrónové šťávy, medu a trošky vody. Zdobíme meduňkou. 

Melounový sorbet 
Malý vodní meloun vydlabeme – dužinu bez peciček rozmixujeme se 100 g moučkového cukru a šťávou z jednoho citrónu a v plastové nádobě necháme zmrazit. Během mrazení se má promíchat. Podává se přelitý vínem či sektem, anebo minerální vodou. 

Polévka z galia melounu 
Potřebujeme malý žlutý galia melounek, citrón, pomeranč, 200 ml jablečného moštu a ovoce na ozdobu (pár jahod, malin…). Melounek zbavíme semínek a rozkrájíme na plátky, které rozmixujeme s moštem. Do namixované polévky zamícháme na kousky nakrájené dílky pomeranče a citrónu a dáme chladit na několik hodin do ledničky. Polévku podáváme ozdobenou na talíři ovocem.

Tip Moda.cz: Melounová lahůdka

Dokonalou lahůtkou je podávat cukrový meloun k sušenému masu (salámu). Mezi uzeninami dnes již běžně narazíte na různé italské sušené šunky, Schwarcwaldskou šunku a další. A kombinace bílé bagety s tímto druhem salámu a s cukrovým melounem je naprosto dokonalá. Můžete z těchto ingrediencí připravit i lákavé jednohubky.

HUBNUTÍ RYCHLE A ZDRAVĚ

 

 

 

Mohlo by vás zajímat