Pozor na kalorie v ovoci
Žijete s představou, že ovoce nemůže uškodit vaší váze a postavě? Sladké, kyselé, červené, žluté, oranžové, modrofialové, ale hlavně dobré, takové je ovoce.
Ovoce má nenahraditelnou úlohu v jídelníčku člověka. A to především v čerstvém stavu.
Nabízí se nám ovoce: jablka, hrušky, jahody, švestky, ale také exotické: banány, ananasy, papája, avokádo atd. Ovocné plody mají velké množství předností, kterých si ceníme. Obsahují celou řadu vitamínů (vitamín A, C, E, vitamíny skupiny B a další), enzymy, minerální látky (železo, vápník, draslík, hořčík a jiné), také buničinu (vlákninu), sacharidy a pektiny. Tyto klady ještě umocňuje jeho skvělá chuť. V ovoci jsou tyto látky obsažené v ideálním poměru, proto je nelze úplně adekvátně nahradit různými potravinovými doplňky.
Snad jedinou nevýhodou ovoce jsou kalorie, které obsahuje. Rozhodně se nad nimi nepohoršujme, jsou pro život člověka důležité, ale jejich příjem se dá regulovat. Obsah kalorií v ovoci samozřejmě není stejný.
Dužnaté plody obsahují malé množství tuků a bílkovin a mají tedy nízkou energetickou hodnotu.
Nejvíce kalorické ovocné bomby jsou banány, višně, hrozny a švestky. Obsahují totiž vysoký podíl cukru. Mezi méně kalorické ovoce patří melouny, jahody, pomeranče, grepy, meruňky. Takže pokud budeme chtít zahnat chuť na sladké ovocem, tak bychom si určitě neměli dopřávat velkou svačinku v podobě trsu hroznového vína či několika banánů. Neznamená to ale, že takové ovoce máme vynechat ze svého jídelníčku. Místo sladkostí a nebo velkého množství ovoce si raději k svačině připravme oblíbený druh ovoce s bílým jogurtem či neochuceným tvarohem. Tato kombinace nás zasytí více než jen samotné ovoce.
Kalorie jsou sice v ovoci obsaženy ve větší míře než třeba v zelenině, ale jejich množství je daleko menší než třeba v pečivu, masu či luštěninách. K dispozici našim chuťovým buňkám jsou také ovocně šťávy a sušené ovoce.
Sušené ovoce dokáže zahnat chuť na sladké, ale zároveň nás nenasytí. Takže pozor na kalorie obsažené v takovém ovoci, obsahuje jich čtyřikrát více než ovoce čerstvé. Počet energetických hodnot v ovocných šťávách není také zrovna malý, ideálním řešením je jejich ředění vodou. Měli bychom jíst různé ovoce. Určitě se neomezovat jen na jediný druh. Dokonalostí pro spojení několika ovocných plodů jsou ovocné saláty. Díky těmto salátům si můžeme udržet přísun přírodních látek do našeho těla a v kombinaci s cvičením i kondici.
Sladké, kyselé, červené, žluté, oranžové, modrofialové, ale hlavně dobré, takové je ovoce.
Co to vlastně kalorie jsou? Potraviny se měří a vypočítávají podle své energetické hodnoty. Měrnou jednotkou je přitom kilokalorie, resp. kilojoule. Mluvíme-li o kaloriích, máme tím na mysli kilokalorie (kcal). Denní základní potřebu energie je možno si přibližně vypočítat. Spotřeba energie se v průběhu života snižuje.
Vzoreček pro výpočet příjmu kalorií. Vaše hmotnost v kg * 24 = počet kalorií/1 den. Např. člověk vážící 65 kg by měl mít příjem 1560kcal/den.
Kalorická tabulka ovoce - 100 g KJ /kcal:
Hrozny 61/ 255 Banány 59/ 247 Višně 59/ 248 Švestky 59/ 247 Rybíz 56/ 238 Třešně 54/ 226 Kiwi 54/ 230 Ananas 51/ 217 Hrušky 51/ 213 Jablka 50/ 209 Mandarinky 47/ 196 Meruňky 43/ 180 Broskve 41/ 171 Grepy 41/ 172 Jahody 36 /150 Pomeranče 32/ 134 Citróny 23 /96 Melouny 16/ 67