Borůvkový koláč v létě vede
Borůvky se letos rozhodně urodily. A určitě nejsme sami, kdo jich má tolik, že je zamrazuje, přidává do koktejlů, zadělává na knedlíky a peče koláče... Na jeden borůvkový vám přinášíme rychlý recept.
Ingredience - těsto:
20 lžic polohrubé mouky
10 lžic cukru moučka
kypřící prášek do pečiva
vanilkový cukr
2 vejce
10 lžic oleje
mléko
Ingredience - drobenka:
máslo
vanilkový cukr
cukr krystal
mouka
Properte borůvky a nechte si je okapat. Připravte si drobenku tak, že rozehřejete máslo a postupně přidávejte rovným dílem mouku a cukr, dokud nedosáhnete konzistence, která se bude dobře drolit. Nejdříve smíchejte sypké ingredience, abyste v nich neměla žádné hrudky a postupně přimíchávejte tekuté přísady od nejméně husté po nejhustší. Těsto následně šlehejte a vylijte do formy. Rovnoměrně rozprostřete borůvky a přes ně nadrobte drobenku. Dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C na pět minut a poté snižte teplotu na 180 °C. Na tuto teplotu pečte koláč dalších 30-35 minut do zrůžovění. Po vyndání z trouby ho nechte vychladnout a posypejte cukrem.