Borůvky ochrání náš imunitní systém
Borůvky nám dodávají energii, vyhlazují vrásky, čistí krev, pomáhají při zažívacích problémech a chrání náš imunitní systém proti volným radikálům. Jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů antioxidantů. Modrý plod borůvky, který nám krásně zbarví pusu, má výraznou, nezaměnitelnou chuť a je pro nás zdrojem důležitých vitamínů a minerálů.
Borůvky nám dodávají energii, vyhlazují vrásky, čistí krev, pomáhají při zažívacích problémech a chrání náš imunitní systém proti volným radikálům. Jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů antioxidantů. Modrý plod borůvky, který nám krásně zbarví pusu, má výraznou, nezaměnitelnou chuť a je pro nás zdrojem důležitých vitamínů a minerálů.
Významný v borůvkách je zejména obsah vitamínu C a karotenu, třísloviny taninu a dalších protirakovinných látek, z minerálů je důležitý především obsah železa. Čerstvé, sušené i mražené borůvky jsou lékem při všech respiračních onemocněních, používají se jako léčebný prostředek při střevních potížích a kolikách či při průjmu. Jsou také perfektním doplňkem potravy při rekonvalescenci.
Čerstvé je můžeme konzumovat rozmačkané se smetanou nebo jogurtem, hodí se do ovocných koktejlů, salátů a zmrzlinových pohárů. Chutné jsou také borůvkové marmelády i džemy, také koláče s borůvkami a dezerty s tvarohem či jogurtem.
A přestože vám borůvky chutnají určitě i syrové, vyzkoušejte s námi chutné borůvkové recepty, které připravíte doslova za pár minut.
Borůvková omáčka
Podusíme 200 g borůvek vw čtvrtlitru vody s kouskem citrónové kůry, přidáme škrobovou moučku, rozmíchanou ve dvou lžičkách vody a povaříme. Podle chuti můžeme přisladit. Poléváme s ní třeba lívance nebo těstoviny.
Žahour – staročeská borůvková omáčka
Asi 800 g borůvek zasypeme 100 g cukru a na mírném ohni rozvaříme. Přidáme špetku skořice. Ve 200 ml mléka rozmícháme lžíci polohrubé mouky, nalijeme do borůvek a ještě chvíli povaříme – do zhoustnutí. Žahourem se polévaly palačinky nebo kynuté knedlíky. Používal se i jako náplň palačinek.
Finská borůvková polévka
Potřebujeme litr mléka, 250 g borůvek, 6 lžic cukru, lžíci škrobu – solamylu a 2 vejce. Borůvky povaříme v oslazeném mléce, zahustíme škrobem, který jsme rozmíchali v trošce studené vody a povaříme. Vmícháme žloutky a nakonec sníh z bílků. Do této polévky se přidávala i sklenka jalovcového likéru.
Borůvkový puding s piškoty
Dáme vařit 200 g borůvek (i mražených), šťávu z půlky citrónu a 2 lžíce cukru do 400 ml vody. Ve 100 ml rozmícháme vanilkový puding, vlijeme do vařících borůvek a povaříme půl minuty. V pohárech prokládáme dětskými piškoty, podáváme chlazené.
Borůvkový koláč
Jeden až dva bílé jogurty dáme do misky a kelímky od jogurtů si necháme na měření. Na jeden kelímek jogurtu přimícháme 1,5 kelímku polohrubé mouky, 1/2 kelímku cukru, trochu mléka a lžičku prášku do pečiva. Těsto, dáme do vymazané formy (na plech je potřeba těsto z 2-3 kelímků), posypeme hustě borůvkami a zasypeme drobenkou ze 6 lžic mouky, 5 lžic cukru a 2 lžic margarínu.
Kaše z ovesných vloček (porridge) s borůvkami
Potřebujeme 2 šálky ovesných vloček, dva šálky vody, 2 šálky mléka, trochu cukru, sůl, jogurt a borůvky (nebo směs borůvek a malin). V osolené vodě uvaříme vločky, mírně je před dovařením osladíme. Jednotlivé porce na talířcích ozdobíme ovocem a jogurtem, můžeme i omastit.
Zdroj fotogalerie: Fotolia.com