Čaj z bazalky pomáhá proti migréně
Bazalka v naší kuchyni je vnímána jako koření. Přitom je ale užitečnou a léčivou bylinou
Středomořím vonící bylinka bazalka je u nás vnímána především jako italské koření. Je přitom také užitečnou léčivou rostlinou. Snadno ji celoročně koupíte v hypermarketech i zahradnictvích. Dá se jednoduše dopěstovat také doma ze semínka, nebo dopěstovat na větší z koupené sadby.
Bazalka pochází z tropických oblastí, není proto mrazuvzdorná a u nás se pěstuje jako jednoletka, můžeme ji pěstovat ve větších nádobách na terasách a balkonech či na zahrádce. Je také zajímavou dekorativní bylinkou. Bazalka se pěstuje v několika odrůdách. Ty se od sebe liší velikostí, barvou listů i vůni a chutí. Jejich účinky a použití jsou téměř stejné. U nás se nejčastěji pěstuje bazalka pravá. Za zmínku stojí uvést například odrůdy „Purple opaal“ a „Dark opaal“ bazalky červenolisté, dále kadeřavá odrůda „Purple ruffles“, „Siams queen“ s lesklými listy. Široké a silně aromatické listy má salátová bazalka „Dark green“, dalším salátovým druhem je „Lettuce leaf“. Naopak drobné lístky má „Kompakt“. Vůní skořice je charakteristická „Cianamonette“, citrónovou vůni bazalka „Lime“, „Blue spice“ zase má citrónové, skořicové i vanilkové aroma a „ Level“ disponuje kořenitou vůni. U nás se pěstuje také odrůda „Ohře“ a „Litra“.
V Indii je bazalka považovaná za posvátnou bylinku, která pomáhá duši v jejím putování do ráje. Pohřební rostlinou byla i v Egyptě, kde je dokázána její přítomnost i při balzamování mumií a také v Malajsii. Řekové a Římané bazalku zase považovali za afrodiziakum a používali vonné oleje z bazalky, aby vzbudili u svých vyvolených lásku. Bazalka se stala léčivou rostlinou pro svůj obsah silic a tříslovin, minerálních látek a vitamínu C. Povzbuzuje činnost trávicích orgánů a podporuje chuť k jídlu, ovlivňuje činnost hladkého svalstva, působí proti nadýmání a stimuluje funkci žaludku. Dokonce zlepšuje náš metabolismus a pomáhá organismu při odbourávání tuků. Má mírně dezinfekční a antibiotické účinky. Můžeme ji použít jako kloktadlo při léčbě zánětů dásní a ústní dutiny, obklady z bazalky používáme při léčbě špatně se hojících ran či bodnutí hmyzem. Doporučuje se rovněž k léčbě onemocnění dýchacích cest, v podobě inhalací či pití čaje. Kromě toho má bazalka uklidňující účinky, působí proti stresu, pocitu úzkosti a nespavosti, zmírňuje bolesti hlavy.
V lidovém léčitelství se považuje za jedno z nejsilnějších přírodních antidepresiv, protože působí proti stresu a nespavosti. Bazalku používáme nejen vnitřně, ale také zevně při koupelích, obkladech nebo kloktání. Užívá se i ve formě éterických olejů i na inhalace. Využití má v domácí kosmetice, lékařství i lidovém léčitelství, destiláty z natě se užívají k výrobě voňavek. Bazalka je ale také výtečná v masových, zeleninových nebo houbových jídlech. Dodává pikantní chuť omeletám, salátům i pokrmům z rajčat nebo ryb.
Bazalkový čaj
Dvě lžičky čerstvé nebo sušené bazalky zalijeme 250 ml horké vody. Necháme 5 minut louhovat, nejlépe pod pokličkou. Čaj pak můžeme použít jako kloktadlo nebo nápoj proti kašli, který pijeme dvakrát denně po malých doušcích. Čaj též utišuje bolest a pomáhá při migréně.
Bazalkový olej
Na jeho přípravu potřebujeme svazek bazalky, z něhož použijeme lístky natrhané nahrubo a litr olivového oleje. V třecí misce lístky rozdrtíme, aby pustily vůni, a přiléváme postupně olej. Olej i lístky pak přemístíme do vymyté, uzavíratelné lahve a dolijeme zbylým olejem. Můžeme i přisolit. Necháme stát dva týdny, občas protřepeme. Olej lze použít jak na ochucení jídla, tak i na masáž k uvolnění bolavých či unavených svalů.
Bazalkové pesto
Potřebujeme na ně 3 hrsti bazalkových lístků, 50 ml kvalitního olivového oleje, půl lžičky soli, 3 stroužky česneku, 50 g piniových oříšků (kešu nebo vlašských ořechů optimálně nepražených a nesolených), 4 lžíce nastrouhaného sýru. Bazalku v třecí misce rozetřeme se solí na hladkou pastu, hrubozrnná sůl pomáhá při tření. Postupně do kašičky přiléváme olej, poté přidáme česnek, oříšky a sýr. Stále třeme na hladkou hmotu. Můžeme ji dochutit solí a pepřem. Pesto pak použijeme jako omáčku na zalití těstovin.
Tip redakce: Pesto můžete také jenom natřít na čerstvou bílou bagetu a máte skvělé snídani.
Těstovinový salát s bazalkou
Potřebujeme hrnek uvařených těstovin, bazalku, 2 stroužky česneku po lžíci mražené kukuřice a hrášku, lžíci nakládané kapie, olivový olej, vegetu podle chuti a strouhaný sýr. Do těstovin vmícháme nakrájenou bazalku, vegetu, utřený česnek, kukuřici, hrášek a kapii a na talíři pak jemně posypeme strouhaným sýrem.
Zdroj fotografií: Fotolia.com