Česko má svého nejlepšího barmana!
Česko má svého nejlepšího barmana! V rámci národního kola prestižní soutěže Diageo Reserve Word Class se jím stal Jarda Janoušek z Black Angel´s Bar.
Poslední květnový úterní podvečer se v pražském hotelu The Augustine na Malé Straně odehrálo vůbec první české finále prestižní světové soutěže Diageo Reserve World Class. Soutěže, které se účastní na 3 000 barmanů z více než 50 zemí světa.
Soutěž je barovými profesionály považována za tu nejprestižnější, ale zároveň i nejnáročnější.
Do finále postoupilo celkem 15 barmanů. Ti se od ledna letošního roku kvalifikovali několika národními koly až do večerního finále, kde se utkalo Top 5 barmanů v závěrečné disciplíně.
Ze tří soutěžních disciplín pak vítězně vyšel barman pražského baru Black Angel´s, Jaroslav Janoušek. Porotu zaujal svými vyrovnanými výkony ve všech soutěžních disciplínách, podpořených finální prezentací svého vítězného koktejlu s názvem „Gift for Holly“.
Téma finálové soutěžní disciplíny bylo „Red Carpet Challenge“ ve spojení s filmem Snídaně u Tiffanyho. Vítěz vytvořil drink na bázi francouzského likéru Grand Marnier, holandské vodky Ketel One Citroen, žloutku, jogurtu a citrusů, originálně zabalený v klasické krabici věhlasného klenotnictví jako dárek pro hlavní hrdinku Holly.
V porotě zasedli Erik Lorincz, barman slovenského původu působící v Londýně a celkový vítěz Diageo Reserve World Class v roce 2010 a Řek Aristotelis Papadopoulos, jenž je vůbec prvním globálním vítězem ročníku Diageo Reserve World Class z roku 2009. Oba byli velmi pozitivně překvapeni úrovní a talentem českých barmanů a věří, že právě Jarda Janoušek se v globálním finále může dostat velmi vysoko.
Diageo Reserve World Class je považována za největší mixologický zážitek. Na vítěze čeká kromě lákavé odměny i titul „World Class Bartender of the Year“ a není tak divu, že výherce českého národního kola Jarda Janoušek má k účasti na globálním finále velký respekt.
Tato unikátní světová soutěž si klade za cíl nejen podporu barových profesionálů v jejich rozvoji, ale také možnost představit veřejnosti nejrůznější formy umění mixologie, barové kultury a zejména upozornit na kvalitu koktejlu samotného. Ten nejkvalitnější koktejl totiž lze namíchat pouze z těch nejlepších ingrediencí, a toto povědomí je potřeba u české veřejnosti teprve vytvořit, protože většina lidí si stále myslí, že v koktejlu se takzvaně „vše ztratí“.
Všechny prezentované koktejly byly připravované výhradně ze značek super-prémiové kvality, mezi které letos zařazen například anglický gin Tanqueray, holandská vodka Ketel One, guatemalský rum Zacapa 23 Centenario nebo francouzský likér Grand Marnier Cordon Rouge.
Nutno dodat, že kvalitu celému českému finále dodala i atmosféra hotelového baru Augustine Bar 1887, který se podle Czech Bar Awards 2013 řadí mezi Top 3 hotelové bary v České republice.
TOP 5 českých barmanů
1. Jaroslav Janoušek, Black Angel’s, Praha
2. Robin Kolek, Hemingway Bar, Praha
3. Milan Zaleš, Bugsy’s Bar, Praha
4. Tomáš Melzer, Hemingway Bar, Praha
5. Eduard Ondráček, Bonvivant’s Bar, Praha
Globální finále Diageo Reserve World Class se uskuteční na přelomu července a srpna 2014 ve Skotsku a Anglii. Tak držte palce, ať to Jardovi vyjde!
Zdroj: protext.cz