Co jste možná nevěděla o okurkách
Okurky jsou čtvrtou nejvíce pěstovanou zeleninou na světě, známou především pro svůj vysoký obsah draslíku, který je nejúčinnějším přírodním diuretikem, podporuje vylučování moči a snižuje ukládání kyseliny močové v těle.
Okurky jsou čtvrtou nejvíce pěstovanou zeleninou na světě, známou především pro svůj vysoký obsah draslíku, který je nejúčinnějším přírodním diuretikem, podporuje vylučování moči a snižuje ukládání kyseliny močové v těle. Je to lék na srdeční problémy, pomáhá při revmatu i léčbě ledvinových a žlučníkových kamenů.
Díky vysokému obsahu vody je chlazená okurka výborným bojovníkem proti pálení žáhy a jako obklad je vychlazená okurka nenahraditelná při chlazení kůže popálené od slunce. Když už jsme u té kůže, je okurka velice uznávaná i v kosmetické péči. Jako obklad Vám pleť rozjasní, pročistí, zklidní zánětlivé procesy a zmírní otoky kolem očí. Díky vysokému obsahu síry a křemíku podporuje růst i kvalitu vlasů.
Nejvýznamnější vlastností této zeleniny je to, že díky vysokému obsahu vlákniny je takovým virtuálním koštětem, které zametá všechny odpadní produkty z vašeho organismu. Přispívá k očistě střev a tím podporuje jejich správnou funkci.
Tato blahodárná zelenina má většinu vitamínů, které Vaše tělo potřebuje každý den. Převahu mají hlavně Vitaminy A, B, a C, které podporují správnou funkci Vašeho imunitního systému, dále jsou to cukry, bílkoviny, vláknina, vitamín E, vitamin K, draslík, hořčík, fosfor, měď, mangan, křemík a síra.
Dopřejte si každé ráno koktejl z okurkové, mrkvové a špenátové šťávy. Aby to nebylo stále dokola to stejné, můžete špenát střídat s červenou řepou. A ještě jedna rada na závěr. Okurky neloupejte! Slupka totiž obsahuje minimálně 12 procent denní dávky vitaminu C! Uvidíte, jak Vám bude chutnat :)
Zdroj: fitnea.com