Cukroví trochu jinak
Cukroví neodmyslitelně patří k Vánocům. Musí se však dělat s dostatečným předstihem, aby bylo hezky vláčné. Jenže ne vždy čas a okolnosti dovolí, abychom včas napekli. Máme pro vás řešení!
Že jste nestačili napéct a chybí vám vůně skořice a perníku linoucí se po vašem příbytku? Nezoufejte a upečte si vánoční sušenky! Nejen, že jsou bleskově rychle, ale také křehké a vláčné na počkání!
Budete potřebovat:
- 300 g špaldové mouky
- 300 g žitné mouky
- 140 g třtinového cukru
- 1 sáček skořicového cukru
- mletou skořici dle chuti, můžete přidat i kakao
- 1 kypřící prášek do perníku
- 3 vejce
- 200 g másla
- 6 lžic medu
- vanilkové aroma
- citronovou kůru z jednoho citronu
Jak postupovat?
Mouky, cukry, skořici a kypřící prášek důkladně promícháme. Přidáme celá vejce, med, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkové aroma a na malé plátky nakrájené povolené máslo. Těsto pořádně vyhněteme, nebo pokud máte robota, klidně nechte práci na něm. Těsto nechte vychladit v lednici minimálně 3 hodiny, avšak je ideální ho nechat přes noc ustát. Poté si těsto vyválíme na trochu silnější plát a vykrajujeme tvary dle libosti. Pečeme v předehřáté troubě 8 minut při 170 °C.
TIP: Pořiďte si dřevěný váleček s vánočním vzorkem, vytlačte ho na plát a poté už jen vykrojte jednotlivé sušenky kulatou formičkou. Ideální tip na dárek pro vaše nejbližší.
Krásné voňavé Vánoce!
Zdroj: pinterest.com