Designová skleněná lízátka, která nekazí zuby, ocení zejména maminky, říká jejich autorka Kateřina Macháčková
Co by to bylo za život, kdybychom si občas nemohli zamlsat. Nejenom cukrová, pečená nebo skleněná lízátka jsou tím, čím se Mgr. Kateřina Macháčková se svou značkou Šumavská skleněnka již třetím rokem zabývá. Připravili jsme pro vás rozhovor se ženou, která dělá cukroví krásnější a zdravější.
Kdy poprvé vás napadlo začít vyrábět zdravější lízátka? Vystudovala jste obor pekař/cukrář?
Vůbec ne... Vystudovala jsem na Policejní akademii ČR krizovou managerku, a poté jsem studovala na MUP Praha ještě obor Evropská studia a veřejná správa, takže s cukrařinou ani pekařinou jsem neměla vůbec nic společného. Ale přítel se v gastronomii pohybuje vlastně celý život, a tak jsem k tomu měla díky němu blízko. V prosinci to byly tři roky, co jsem vyhrála výběrové řízení na malé bistro v Sušici a s mamkou jsme se rozhodly, že to pojedeme i přes „domácí" výrobu. Pečeme si vlastní zákusky, dorty, sušenky, lívance, pečená lízátka (cakepops) a mezi tím vším jsme začaly vyrábět i klasická cukrová lízátka. Když jsem hledala na internetu recepty a inspirace pro karamelová, čokoládová nebo právě cukrová lízátka, narazila jsem i na ta s jedlými květy, kousky jedlého zlata, sušeným ovocem atd. Byla zima a na trhu se tehdy nedaly úplně snadno sehnat jedlé květy a ty co měly v květinářství, byly chemicky ošetřeny. Čekala jsem na jaro a svoji zahrádku. Pořád jsem ale chtěla vymyslet něco, kde bude přidaná hodnota a za pomoci přátel pohybujících se v gastru jsem zkusila vyrábět Skleněnky z přírodního sladidla. Jeho výhodou je pouze polovina kalorií oproti běžnému cukru, nízký glykemický index a hlavně nekazí zuby. Což ocení hlavně maminky u svých ratolestí.
Vaše skleněná lízátka jsou velmi krásná. Jaký je proces výroby a jak dlouho trvá?
Výrobní tajemství (smích). Hmota se musí dobře properlit, ale musím hlídat teplotu, aby neztmavla (nezkaramelizovala) a vzhledem k tomu, že si většinu kvítku pěstuji, suším, lisuji a samotné lízátko vezmu do ruky několikrát, než je hotové, tak vůbec nejsem schopna ani po třech letech říci, jak dlouho výroba trvá. Květinové jsou nejjednodušší na samotnou výrobu. Naopak malované jsou časově mnohem náročnější.
Tvoříte lízátka s květy jedlých květin, se jmény, puntíky či čísly. Co má největší úspěch?
Květinky... slíznete si kus přírody. O Vánocích zase ty s jedlým glitterem a vločkou z jedlého papíru. Na Valentýna a První máj zase ty se srdíčkem... Děti milují s lyofilizovanou jahodou nebo malinou. Ale květinky hrají prim.
Co dalšího a kde vlastně vyrábíte?
Máme malé bistro v Sušici a vyrábíme svoje dezerty, pečeme zákusky a dorty. Máme vyhlášené lívance... V zimě se vyřádíme na polévkách... Mám zaměstnanou maminku a maminku mé spolužačky - jsou to zlata, protože je práce baví a i se tak k ní staví. A to je dneska zázrak mít takové lidi kolem sebe. Asi mám vůbec štěstí, protože máme i skvělé brigádnice.
Jaký vztah máte ke sladkému?
Miluju krémové dezerty, točenou zmrzlinu, ale hřeším na chipsech a všem, co se jenom ochomejtne kolem sýru.
Jsou vaše výtvory k dostání i jinde než ve vašem bistru?
Ano, dokonce i v květinářstvích, infocentrech nebo designových prodejnách. Dnes už ode mě odebírají i mimo Šumavu. Dokonce i na Moravě. Ale Šumava vítězí a mám neskutečnou radost, jak se jim daří.
foto: instagram / @sumavskasklenenka