Fenykl se hodí hlavně do salátů
Fenykl sladký (florentský) patří k jižním druhům zeleniny
Fenykl sladký je silně alkalický a pomáhá rozpouštět hleny. Také povzbuzuje činnost zažívacího ústrojí. Ke konzumaci je určena hlíza, tvořená vzájemně se překrývajícími řapíky, která vyrůstá pod zemí.
Prodává se celoročně v čerstvé podobě. Měli bychom si vybrat takovou hlízu, která má bílou barvu bez nažloutlých či tmavých skvrn. V místech, kde se dostala hlíza při růstu na světlo je zelená, a tyto kousky chutnají hořce. Lepší chuť také mají menší hlízy. O čerstvosti fenyklu svědčí stav lístků na stoncích. Sladký fenykl můžeme využít při přípravě salátů, může být také součástí polévek nebo příloh, lze jej zapéct nebo smažit a výborně se hodí zejména k rybám. Fenykl ztratí barvu, ponecháme- li jej bez zálivky delší dobu. Zabráníme tomu, když jej dáme do misky s vodou a přidáme pár kapek citrónu.
Fenyklový salát s avokádem
Na jeho přípravu potřebujeme 2 hlízy fenyklu, 1 zralé avokádo, 1 kadeřavý salát, 100 g jogurtu, kopr, šťávu z 1 pomeranče, 2 lžíce smetany, sůl, čerstvě umletý pepř, 2 lžíce olivového či avokádového oleje a lžíci sezamových semen. Fenykl očistíme, rozpůlíme a napříč vlákna pak hlízy na krájíme na nudličky. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme jádro, oloupeme slupku a avokádo nakrájíme na kostičky. Omytý salát osušíme a také nakrájíme, kopr jemně nasekáme a vše dáme do mísy, kde ingredience - pokapané pomerančovou šťávou, zamícháme a rozdělíme na talíře. Tam je přelijeme zálivkou z jogurtu, smetany, oleje, soli a pepře. Lehce salát zamícháme a posypeme sezamovými semínky.
Fenyklový salát s mátou
Potřebujeme hlízu fenyklu, 2 pomeranče, malou okurku, 2 vejce uvařená natvrdo, trochu citrónové, šťávy, lžíci nasekané máty a lžíci oleje. Hlízu fenyklu očistíme, nakrájíme a ponecháme zatím ve vodě s citrónovou šťávou. Ostrouháme kůru z očištěných pomerančů do misky, ostrým nožem pak nakrájíme pomeranč (nad miskou, aby šťáva nevytekla), nakrájíme i okurku a smícháme s fenyklem, mátou a olejem. Při servírování přidáme na čtvrtky nakrájená vejce.
Fenykl zapečený se smetanou
Potřebujeme 2 bulvy fenyklu, které nakrájíme na tenké plátky, lžíci citrónové šťávy, 1,5 dl mléka, 1,5 dl nízkotučné smetany, 125 g nízkotučného taveného sýra, 1 vejce, 2 lžičky k kmínu, 60 g strouhanky, trochu másla, sůl a pepř. Ve vodě vaříme fenykl s citrónovou šťávou asi 3 minuty. Necháme jej okapat a pak vložíme do máslem vymazané zapékací mísy. Utřeme tavený sýr, smetanu, mléko a vejce ušleháme, osolíme a opepříme a směsí zalijeme fenykl. Zatím na troše másla opražíme na pánvi kmín a posypeme jím fenykl. Nakonec na pánvi ještě na troše másla opražíme i strouhanku a nasypeme ji navrch. Pečeme v troubě asi 20-30 minut.
Makrela na sladkém fenyklu
Rybu nebo (ryby) pokapeme citrónem, osolíme a opepříme a necháme uležet. Na pánvi připravíme nakrájenou zeleninu - karotku, celer, kedlubnu a hlízy sladkého fenyklu (na jednu rybu počítáme asi jednu hlízu fenyklu a jednu karotku) a trochu podlijeme. Ryby položíme na zeleninu, přiklopíme a asi 20 minut dusíme. Pak ryby vyjmeme, odstraníme z nich páteřní kost, k zelenině ještě přidáme nať z fenyklu a celeru, ryby vrátíme do pánve a ještě krátce podusíme. Můžeme je také dochutit sojovou omáčkou.
Zdroj fotografií: Fotolia.com