GLOBUS K OSLAVĚ SVÉHO 25. VÝROČÍ NAPEKL BOHATÉ DORTY A ZDOBENÉ CHLEBY
K narozeninové oslavě rozhodně patří dort. V této společnosti se však slaví i chlebem, který je pokladem národa. Podívejte se společně s námi na oslavy 25. roku hypermarketů Globus na českém trhu.
Oba výrobky, které si dnes představíme, vyžadují velkou zručnost stejně jako velmi kvalitní suroviny. Na pultech Globusu jsou tyto novinky od konce září a v nabídce zůstanou.
Ručně karbovaný pšeničnožitný chléb
Pecen chleba je jedním z našich národních pokladů a de facto symbolem tradiční české pekařiny. Proto se pekaři z Globusu rozhodli k našemu 25letému výročí od otevření prvního hypermarketu připravit speciální Řemeslný chléb.
Název Řemeslný získal přímo od našich pekařů, kteří pro něj hlasovali s téměř 100% shodou, i když měli v rámci hlasování na výběr hned z několika variant.
Víte, odkud se vzal zvyk vítat hosty chlebem a solí?
Chlebem a solí vítali své hosty již staří Slované, kteří se chléb naučili péct v době stěhování národů zřejmě od Germánů. Chléb pro ně znamenal nezbytnou každodenní výživu a sůl symbolizovala čistotu a vzácnost. V každé domácnosti se pecen chleba jakožto dar přírody i výsledek těžké lidské práce těšil velké úctě a zároveň byl znakem pohostinnosti a srdečnosti. Nenabídnout chléb svému hostu či ho odmítnout přijmout se považovalo za urážku.
Čokoládový dort s náplní ganache
K oslavě 25. výročí Globusu v Česku se rozhodli tamní pekaři péct nový speciální chleba a cukráři vyrobí bohatý čokoládový dort. V obou případech jde o spojitost s českou tradicí a chutí. „Kvasový chléb je klasikou české pekařské výroby. Jak jinak tedy oslavit významné výročí než tím, že zákazníkům nabídneme další kvalitní chléb. Tentokrát jde o oválný bochník, po obvodu je karbovaný, tedy ozdobený ručními zářezy. Zároveň je štrejchovaný, což znamená, že ho naši pekaři ihned po vytažení z pece potřeli pomocí pekařského štětce vodou, aby se kůrka zatáhla a získala lesk. V receptuře nechybí oblíbený český kmín,“ říká Pavel Meduna, vedoucí výroby a prodeje pekáren a cukrářství Globus. Ty vyrábí od základu přes šedesát druhů pečiva, nechybí hned několik druhů chlebů z vlastního žitného kvasu i fit, které splňují moderní trendy stravování.
Pozadu nezůstávají ani cukráři a cukrářky. Jak se za 25 let Globusu v Česku ukázalo, Češi milují čokoládové dorty a pravou šlehačku. Proto v tomto případě oslavy výročí je novinkou čokoládový dort s lesklou zrcadlovou polevou. Po stranách je sypán mandlemi a nechybí ani česká šlehačka, dort je bohatě naplněn její tmavou variantou připravenou metodou ganache. „Tento dort je pokročilým cukrářským uměním. Jeho výroba časově náročná, trvá celé dva dny právě kvůli polevě. Jak je u nás pravidlem, vše je od základu ručně zpracováno našimi cukráři,“ řekl Pavel Meduna.
Co je to ganache?
Ganache neboli ganáž je čokoládový krém, který vzniká tak, že se ve svařené smetaně rozpustí čokoláda, směs se nechá vychladnout, odležet 24 hodin a teprve poté se vyšlehá do krému. Aby se dosáhlo perfektně vyvážené čokoládové chuti, smetana se s čokoládou míchá v poměru 2 : 1.
První hypermarket Globus byl otevřen v Česku před 25 lety, 4. listopadu 1996, v Brně Ivanovicích. Dnes jich je celkem patnáct a jsou jiné než ostatní hypermarkety. Vedle toho, že prodávají velmi široký sortiment zboží, zároveň totiž vyrábí vlastní potraviny. V každém Globusu je skutečná pekárna, cukrárna, řeznictví, uzenářství a restaurace s profesionální kuchyní. Tím, že každý z patnácti hypermarketů Globus má vlastní výroby, potraviny respektují chutě zákazníků v daném regionu. Tyto potraviny pak urazí od výroby do regálu jen pár metrů, kde si je mohou zákazníci koupit. Nesou označení Poctivá výroba Globus.