Jak na náš organismus působí umělá sladidla? Jsou skutečně zdravou formou slazení nebo je to úplně jinak?

Jak na náš organismus působí umělá sladidla? Jsou skutečně zdravou formou slazení nebo je to úplně jinak?

Jídlo si dostatečně osladíme, aniž bychom konzumovali jedinou kalorii navíc

Sice neobsahují kalorie, ale... Hlavním a žádaným rozdílem mezi přírodními cukry a umělými sladidly je kalorická hodnota, umělá sladidla neobsahují téměř žádné nebo žádné kalorie a nezvyšují hladinu krevního cukru. Mají jediný úkol, zpříjemnit chuť potraviny. Užívání sladidel má však svá negativa, nejen, že zvyšují chuť na sladké, ale hlavně se stále více spekuluje o jejich škodlivosti.

Šílený koktejl látek
„Konzumace umělých sladidel vytváří v těle určitý koktejl látek, jejichž společné působení není dostatečně prozkoumáno. My víme, co působí jednotlivé sladidlo samo o sobě, ale nevíme, co v těle způsobuje více sladidel, protože jiná jsou ve žvýkačkách, jiná jsou v zubní pastě, jiná v jogurtech atd. A nevíme, co udělají dohromady. Stačí jen malá dávka a efekt se může násobit,“ upozorňuje dietoložka Kateřina Cajthamlová, která stejně jako většina lékařů od umělých sladidel odrazuje.

Zdravé slazení s méně kaloriemi
Řešení ale přece jen existuje. Je až 300krát sladší než cukr, nemá žádné kalorie a má blahodárný vliv na naše zdraví.
Stévie - léčivá rostlina z jižní Ameriky. Sladidlo ze Stévie seženete v obchodech se zdravou výživou nebo v lékárnách. Má ovšem trochu jinou chuť, než jsme zvyklí. Pokud ale překonáte počáteční nezvyk, později vám to ani nepřijde.

Pozor na „light“ potraviny
Další nástrahou jsou odlehčené verze potravin. Potraviny „light“ obsahují umělá sladidla a jsou méně tučné. „Toho lze dosáhnout různými způsoby, například některé majonézy se ředí s vodou, slaniny se namáčí do vody a poté jsou zataveny do obalů. Potravina „light“ je tedy znehodnocena, obsahuje méně živin a o chuti ani nemluvě,“ říká Kateřina Cajthamlová.

 

Zdroj obrázků: Fotolia.com

Mohlo by vás zajímat