Jak na sacher dort?
Mít perfektní sacher, to není jen tak. Co dělat, aby byl dokonale hladký a vyšel vám i chuťově? Dali jsme dohromady pár receptů a tady máte ten, podle kterého sacher zvládnete hravě a s úspěšným výsledkem!
KORPUS (průměr 20 cm)
100 g hořké čokolády (od 70% výše)
130 g másla
5 vajíček
100 g moučkového cukru
100 g krupicového cukru
130 g hladké mouky
špetka soli
NA POTŘENÍ
250 g meruňkové marmelády
POLEVA
200 g hořké čokolády a 100 g másla
Hořkou čokoládu do korpusu nechte rozpustit ve vodní lázni.
Mezitím ušlehejte máslo, přidejte moučkový cukr a postupně 5 žloutků.
Vedle v míse si ušlehejte bílky s krupicovým cukrem a postupně je vmíchejte do těsta, opatrně nakonec do hmoty zamíchejte i hladkou mouku spolu se špetkou soli.
Těsto nalijte do dortové formy vymazané máslem nebo olejem a hladkou moukou, a aby vám v troubě korpus nepraskl, vezměte si špejli a tou v těstě ve formě ještě trochu zakružte. S dortovou formou zacházejte opatrně, aby se vám korpus nesrazil.
Korpus se peče v troubě rozpálené na 190°C zhruba 45 - 50 minut. Nám se korpus trochu vypoukl, ale stačilo ho nechat ve formě a položit na něj mělký talíř zatížený skleničkou a rychle se srovnal. Pokud naše rada nepomůže, korpus zkrojte a upravte tak, aby byl korpus rovný a přetočte ho spodní stranou nahoru, ta je dokonale rovná pokaždé.
Rozkrojený vychladlý korpus potřete meruňkovou marmeládou zevnitř i nahoře a po bocích, kterou jste předtím v hrnci smíchali s troškou vody a rozmixovali do hladka.
Téměř hotový sacher dejte uležet na pár hodin do lednice, už schází jen poslední krok!
Ve vodní lázni si rozpusťte hořkou čokoládu a máslo. Korpus si položte na mřížku a polijte ho připravenou čokoládovou polevou. Neuhlazujte a neupravujte polevu stěrkou, čokoláda vám sama steče i po stranách dortu. Pokud se jí nebude chtít, dort trochu nakloňte na tu stranu, kde čokoláda ještě chybí. Dort vraťte do lednice a dejte polevě pár hodin na ztuhnutí, nejlépe dort porcujte až druhý den.
Foto: vlastní, austria.com