Jak netradičně pojmout štědrovečerní večeři
Vánoce bez kapra? Pro někoho je to špatný vtip, pro jiného vítaná změna. Bramborového salátu se vzdáváme jen těžko. Nespoléhejte se na řízek, co třeba losos, candát nebo vegetariánské menu?
Není ryba jako ryba a každý na Vánoce nejí kapra. Z průzkumu se ale ukázalo, že téměř 75 % tuto tradici dodržuje. Ti, kteří kapra nechtějí, většinou argumentují tím, že má spoustu kostí a jde cítit bahnitou chutí.
Losos s mandlemi
Losos je výborná alternativa za kapra. K přípravě je potřeba citrón, loupané mandlové plátky, mořská sůl a máslo. Rybu omyjte i s kůží, usušte, posolte a řádně zakápněte citrónem. Poté filety posypte mandlemi a vložte do žhavé trouby i s máslem na 170 °C na 20 minut. Můžete přidat bylinky nebo zelené lusky. Klasický bramborový salát nebo kaše k lososu pasuje skvěle.
Candát na bylinkách
Tato ryba má velmi jemné bílé maso a nemá skoro žádné kosti. Tak se nemusíte bát, že se vám dítě zadusí. Budete potřebovat rozmarýn, máslo, limetku, olej, tymián a sůl. Postup není nijak složitý, opláchnete rybu a usušíte. Připravíte si rozmarýn, tymián, sůl, olivový olej a nakrájenou limetku. Candáta vložíte dovnitř a vytvoříte marinádu ze všech zmíněných surovin. Plátky limetky položíte nahoru a necháte v lednici minimálně hodinu. Poté rozpálíte pánev s trochou olivového oleje a smažíte dozlatova. Jako přílohu můžete připravit pečené brambory nebo oblíbený bramborový salát.
Trochu jiné Vánoce
Veganství, vegetariánství i alternativní životní styl se u nás už rozmáhá. Ať už toužíte po změně, máte zdravotní či jiné důvody, tak občas zařadit do jídelníčku rostlinnou stravu není vůbec na škodu. Bramborový salát připravíte klasicky, jak jste zvyklí, jen místo majonézy vyrobíte vlastní. Jednoduše z kostky tofu, hrnku vody, 2 lžic olivového oleje, citrónové šťávy, hořčice, soli a pepře. Vše rozmixujete a je hotovo.
Tofu nebo hlíva
Ale co místo kapra? Opět můžete sáhnout po tofu a přichystat ho klasicky jako obalovaného kapra v trojobalu. Místo klasické mouky můžete použít kukuřičnou mouku. Nejede vám tofu? Tak co třeba hlíva ústřičná? Chutná skvěle a je i zdravá. Na několik hodin ji naložíte do marinády z toho, co dům dá. Nejlepší je kombinace soli, pepře, oleje, červené papriky a limetky. Pokud by vám něco chybělo, opět je trojobal možností. Nakrájet můžete na malé kostičky nebo filety. Poté vše osmažíte na pánvičce nebo dáte do trouby na 15 min na 170 °C.
Zdroj foto: Pinterest.com