Jak se v létě zdravě ochladit?
Léto a s ním neúprosné parné dny plné sluníčka se zdatně hlásí o slovo. Chceme se tak ochladit, ale jak to udělat a přitom zdravě?
Jistě to všichni moc dobře znáte. Sluníčko, krásné počasí s vysokými teplotami a vzduch se ani nepohne. Ano pravé léto, na které jsme tak dlouho čekali, se v plné síle hlásí o slovo a člověku se tak nejčastěji honí hlavou, jak by nejraději sám celý vlezl do ledničky, ale to bohužel není možné. Co s tím?
Chcete sáhnout po zmrzlině, ale jak říkají odborníci na výživu z výživových poraden NATURHOUSE: „Zmrzlina dodá pouze chvilkový pocit osvěžení, dlouhodobě neochlazuje a navíc některé druhy mohou být přímo kalorickou bombou plnou tuků a cukru.“
Jak se v létě tedy zdravě ochladit? Máme pro vás několik užitečných rad.
1. Osvěžte svůj jídelníček
V letních měsících se doporučuje jídelníček přehodnotit a zařadit do něj více mléčných produktů, ovoce a zeleniny nebo čerstvých bylinek. Porce správně rozvrhnout, a tím celé stravě odlehčit.
2. Více ovoce a zeleniny
Ovoce a zeleninu byste měli konzumovat v syrovém stavu. Tepelná úprava může do určité míry chladivé účinky snižovat. Pozor se ale musí dávat na příliš přezrálé plody, a to kvůli vyššímu obsahu cukru. Největší ochlazení tělu poskytnou z ovoce například jablka, středně zralé banány, borůvky, jahody a samozřejmě citrusy. Ze zeleniny doporučujeme rajčata, hlávkový salát, ředkvičky, hrách nebo mungo výhonky. Ovoce a zeleninu je vhodné dodávat v podobě čerstvých šťáv nebo vychlazených polévek na způsob španělského gaspacha.
3. Zakysaná mléka a kefíry
Ochlazující efekt mají především zakysaná mléka, kefíry nebo bílé jogurty. S nižším obsahem cukru a tuku se míra ochlazení zvyšuje. Ideální je jíst bílé jogurty s čerstvým ovocem, které zároveň neobsahuje velký poměr cukru.
4. Ochlazující síla bylinek
Bylinky, jako například máta či meduňka, nejen že skvěle chutnají v osvěžující limonádě pokojové teploty, ale také by měly obohatit váš jídelníček a nahradit ve větší míře sůl. Obzvlášť chladivé účinky má meduňka, bazalka, máta nebo kopr. Natrhané na jemné kousky v chladivé zakysané smetaně vytvoří i velmi chutnou zálivku na zeleninový salát.
Zdroj: naturhouse.cz