Jak vlasy správně česat? Hřebenem nebo kartáčem?
Rozčesávání vlasů jednoznačně patří k základní údržbě a péči o vlastní hřívu. Čím ale vlasy česat, abychom je spíš nepoškodili?
Technika česání vs. kartáčování
Možná jste o tom doposud nepřemýšleli, ale právě technika česání vlasů je stavebním kamenem celého úspěchu krásných a zdravých vlasů. Kartáčování slouží k odstranění prachu, nečistot, lupů a vlasových přípravků, které se na vaší hřívě za celý den nastřádaly.
Kartáčování je tedy určitý druh terapie, která by měla probíhat pomalu, systematicky a jemně. Je to nejlepší způsob jak nejenom vlasy očistit, ale také rozprostřít přirozeně se vyskytující kožní maz z pokožky hlavy dolů na vlasy.
Česání vlasů hřebenem pak slouží k dobrému rozčesání jednotlivých vlasů. Ideální je vlasy lehce rozčesat hřebenem, když jsou mokré. Máte-li vlasy zamotané do sebe, rozčesávejte je od spodu nahoru, nikoliv naopak. Pro snazší rozčesávání rozdělte vlasy na několik částí a jednu po druhé precizně rozčesejte.
Jaké kartáče či hřebeny používat?
Doma byste měli mít oboje. Kvalitní kartáč ideálně z kančích štětin, které jsou pro vlasy nejvíce šetrné. Pokud možno vyhněte se kovovým štětinám, které jsou pro vlasy nevhodné. Velikost a délka štětin pak záleží již na konkrétní délce a hustotě vlasů. Mezi oblíbené kartáče dnes patří tangle teezer, který spojuje krátké i dlouhé štětiny. Škoda jen, že se nevyrábí především s již zmíněnými kančími štětinkami.
Hřebeny při rozčesávání používejte nejprve se širokými rozestupy, poté až ty jemnější na doladění účesu. Všeobecně tedy platí, že tolik péče co svým vlasům věnujeme, se nám následně odrazí na kvalitě a zdraví vlasů. I proto je nezbytné hřebeny i kartáče pravidelně čistit.
pinterest.com