Když vaše děti nechtějí papat, zkuste food art!

Když vaše děti nechtějí papat, zkuste food art!

Nechtějí vaše děti papat? Nebo jen chcete, aby se naučily jíst samostatně? Inspirujte se u internetové hvězdy Samathy Lee, která přišla s hravými, barevnými a nápaditými pokrmy.

Každý, kdo má nebo se stará o děti, ví, jak může být někdy obtížné do nich dostat jídlo a to nemluvě o zdravých pokrmech a vůbec správných stravovacích návycích. Jedna maminka ovšem přišla s hravými pokrmy, které děti doslova lákaly, ani netušila, že se stane inspirací pro mnoho dalších.

Seznamte se Samanthou Lee z Malajzie, která má v dnešní době víc jak 300 tisíc následovníků.
Samantha začala dělat z jídla umění v prosinci 2008, když čekala svou druhou dceru. Prvním impulzem k výrobě umělecky ztvárněných pokrmů pro ni bylo podpořit svou starší dceru, aby začala jíst samostatně po narození její mladší sestry.

Food art, neboli umění s potravinami je jistě nelehká práce i pro šikovné ruce. Mezi Samanthiným kuchyňským náčiním nechybí nůžky, nože a párátka. V prvním důležitém kroku si musela nejprve nastínit své návrhy pokrmů, tak aby potraviny zůstaly čerstvé a současně zabránila jejich plýtvání. A dnes je ráda, že svým nápadem udělala něco malého pro každého z nás a my ji tak mohli následovat.

Přesto, že je Samantha samouk a nikdy neabsolvovala žádné kurzy o vaření, její pokrmy jsou prostě dokonalé.

Vše je jen její vlastní fantazii, kterou nejprve zachytí na papír. Ať už jsou to pohádkové postavy, skutečné osobnosti, zvířata či stavby, vše je tak lákavé!

Umělecky můžete pojmout jak snídaní, svačinu, polévku i hlavní chod.

A poznáte, co je vlastně na talíři?

 

Včelí burgry se sladkými brambory

Masové placky (pro 2)
- 300g mletého kuřecího masa           - 1 polévková lžíce dijonské hořčice
- cheddar sýr                                         - 1/4 šálku strouhanky
- Nori (mořské řasy)                             - 1/4 lžičky papriky
- 1/2 cibule, jemně nasekané             - špetka soli a pepře
- cuketa (na křídla)  

Smíchejte cibuli, dijonskou hořčici, strouhanku, papriku, sůl a pepř. Ze směsi vytvořte karbanátky. (tip: potřete si ruce olejem, aby vám směs nezůstávala na rukou).
Placičky položte na středně rozpálenou pánev s olejem a opékejte 4-5 minut z každé strany.
Nezapomeňte na ně položit sýr přibližně 2 minuty po otočení. Poté zakryjte pánev pukličkou a pečte ještě 2-3 minuty.

Křupavé sladké brambory
- sladké brambory
- cca 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř a červená paprika

Předehřejte si troubu na 200 stupňů. Oloupejte sladké brambory a nakrájejte je na přibližně stejně velké kousky v požadovaném tvaru, aby se pekly stejnoměrně.
Připravené hranolky smíchejte s olejem, solí, pepřem a paprikou. Vše vyklopte přímo na plech a rovnoměrně je rozmístěte. Pečeme celkem  20-25 minut, dokud nejsou křupavé, s tím, že je v polovině otočíme. Pokud budou okraje trochu hnědé, nebojte se, budou chutnat více karamelizované než spálené.

A teď již je na řadě vaše šikovnost a dotvoření včeliček mořskou řasou, kečupem a cuketou. Vše doplníme zeleninovou oblohou.

Dobrou chuť!

Zdroj: leesamantha.com, facebook.com

Mohlo by vás zajímat