Klasický český rohlík je plný „mrtvé“ energie – nahraďte jej zdravějším pečivem!

Klasický český rohlík je plný „mrtvé“ energie – nahraďte jej zdravějším pečivem!

Pro někoho je klasický český bílý rohlík základem nákupu

Hypermarkety se předhánějí v ceně rohlíku a lidé si hypermarket vybírají podle ní! Lidé nejvíce nakupují ve velkých hypermarketech, jako je Tesco, Globus, Kaufland, Interspar, Albert Hypermarket anebo poněkud specifické Makro. Na druhém místě v počtu nákupů jsou menší hypermarkety, např. Billa, Norma, Lidl, Albert či Penny Market.

Pečivo patří mezi zboží, které denně kupujeme, mnoho lidí denně kupuje obyčejné rohlíky. Důvodem je hlavně cena: Cena běžného rohlíku se pohybuje od 1,50 Kč do 3,50 Kč. V hypermarketech je cena rohlíku nižší než 3 Kč. V důsledku konkurenčního boje o zákazníka se hypermarkety předhánějí v jeho ceně. A lidé si všímají ceny, zejména ceny zboží, které je denně nebo téměř denně v jejich nákupních vozících. Je-li rohlík v akční nabídce, jeho cena může být dokonce i 1 Kč. Tak nízká cena přiláká do daného hypermarketu spoustu lidí nejen z blízkého okolí.

Je ale český rohlík prospěšný našemu zdraví?
Obyčejný rohlík je vyrobený z bílé pšeničné mouky, která obsahuje pouze škrob a lepek. Bílý rohlík dodá našemu tělu pouze sacharidy, tj. jen energii, nic jiného. Rohlík, jako všechny potraviny s vysokým glykemickým indexem, má malou schopnost nasytit. Po konzumaci rohlíku rychle stoupne hladina glukózy v krvi, následkem toho slinivka břišní vyloučí vyšší množství hormonu inzulín a hladina glukózy prudce poklesne, to má za následek mimo jiné hlad. Není-li energie z rohlíku okamžitě využita, přemění se na tuk a uloží se do tukových zásob. Inzulín podporuje ukládání tuku do tukových zásob, zejména v oblasti břicha.

Obyčejný rohlík není prospěšný ani naší štíhlé linii, ani našemu zdraví. Někdo může namítnout, že potřebujeme sacharidy, zejména škroby. To je sice pravda, ale škroby jsou obsaženy i v jiných potravinách, které kromě škrobů obsahují látky prospěšné našemu zdraví.

Za ingrediencemi českého rohlíku nečekejte žádné tajemné složky!
Výroba námi tolik oblíbeného obyčejného rohlíku je levná. K výrobě rohlíku se používá bílá pšeničná mouka, sůl, voda, margarín, droždí a cukr nebo sladový výtažek.

Proč už rohlíky nejsou to, co bývaly?
Hypermarkety se předhánějí ve snižování ceny rohlíku, a tím dochází ke snižování hmotnosti i kvality rohlíku. U rohlíků se snížila nejen hmotnost z 50 g na 40 g, ale také obsah tuku, a to z osmi na čtyři procenta. Obsah tuku má vliv na křupavost rohlíků, proto už nejsou rohlíky křupavé, ale jsou „gumové“. Doby, kdy nám obyčejné rohlíky v puse křupaly, jsou minulosti, nynější obyčejné rohlíky musíme žvýkat. Kalorická hodnota rohlíku je vysoká! Obyčejný rohlík patří mezi potraviny s vysokým obsahem kalorií.

Rohlík má hmotnost 40 g a našemu tělu dodá energii v hodnotě 420 kJ, 3,12 g bílkovin, 0,560 g tuků a 20,48 g sacharidů. Naučte se rohlíky nahradit zdravějším pečivem! Obyčejný rohlík není vhodný pro hubnutí ani pro udržení štíhlé linie. Jeho častá konzumace může zmařit naše snahy o štíhlou linii. V našem jídelníčku nemá chybět pečivo, ale má se jednat o pečivo, které nám kromě energie poskytne vlákninu, rostlinné bílkoviny, rostlinné tuky, minerály, vitamíny.

Obyčejný rohlík z bílé pšeničné mouky můžeme nahradit:

Žitným pečivem: Žitné pečivo musí obsahovat minimálně 90 % žitné mouky.

Vícezrnným pečivem: Vícezrnné pečivo je pečivo, do jehož těsta jsou kromě pšenice a žita přidány jiné obiloviny, luštěniny, olejniny v celkovém množství aspoň 5 %.

Celozrnným pečivem: Je upečeno z celozrnné mouky, tj. mouky, která je připravena mletím celého obilného zrna, žitného, pšeničného nebo jiného, včetně obalu a klíčku. Celozrnné pečivo musí obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk z celkové hmotnosti.

Grahamovým pečivem: Je vyrobeno z celozrnné mouky a navíc jsou do něho přidány mleté otruby. Otruby jsou vnější obal zrna.

Speciálním pečivem: Speciální pečivo, např. vločkové, sójové, z obilných klíčků, bramborové, luštěninové, apod., je vyrobeno z pšenice a žita a navíc obsahuje nejméně 10 % další složky, např. luštěniny, sóju, ovesné vločky, brambory, obilninové klíčky.

 

Zdroj obrázků: Fotolia.com

Mohlo by vás zajímat