
LOUIS VUITTON VIA MONTENAPOLEONE - nové centrum kultury, designu a gastronomie v srdci Milána
Po třech letech restaurátorských prací na Palazzo Taverna Louis Vuitton znovu otevírá dveře své historické milánské lokace: na Via Montenapoleone 2. Budova prošla kompletní renovací a butik zásadní architektonickou proměnou.
Skrze butik je nově přístupná také kavárna Da Vittorio Café Louis Vuitton a restaurace DaV by Da Vittorio Louis Vuitton – vůbec první restaurační koncept značky v Itálii – obě ve spolupráci s renomovanou skupinou Da Vittorio Restaurant. Butik Louis Vuitton na adrese Via Montenapoleone byl oficiálně znovu otevřen v dubnu 2025 a brzy se stane oblíbenou destinací pro turisty i místní.
LOUIS VUITTON a MILÁN: tradice a revoluce
Na adrese Via Montenapoleone vzdává Louis Vuitton hold městu Milán, milánské tradici a architektuře Lombardie. Během let působení ve městě propojil módní dům eleganci francouzského savoir-faire s kvalitou italského řemesla i místním vkusem a stylem. Výsledná energie je i nadále inspirací pro celý svět luxusu. Každý detail nově zrenovovaných prostor na Via Montenapoleone vyjadřuje úzké propojení mezi značkou Louis Vuitton a Itálií.
LOUIS VUITTON – milánský domov
Pozdně klasicistní Palazzo Taverna se nachází na začátku ulice Via Montenapoleone a jeho ikonické průčelí zdobí jónské sloupy a tympanony. Budova byla postavena v roce 1835 podle návrhu Ferdinanda Albertolliho a dodnes připomíná aristokracii, jenž je symbolem celé čtvrti – mezinárodně proslulé jako milánská Módní čtvrť.
Hlavní vstup zůstává historický: má podobu klenutých dveří lemovaných strukturovanými dekoracemi. Použité barvy jsou teplé a střídmé, v souladu s milánskou tradicí. Po vstupu dovnitř návštěvník pocítí větší vzdušnost prostoru než dříve. Srdcem nového butiku je dvůr typické casa di ringhiera, se zelení splývající z dlouhých okolních balkónů. Strop tvoří skleněný světlík – denní světlo jím prostupuje a v průběhu dne se naklání tak, že vytváří živý obraz linií, tvarů a listů jasmínu. Za architektonickým návrhem stojí Peter Marino, který téměř zdvojnásobil podlahovou plochu. Elegance se zde ukrývá v detailech a použitých materiálech. Veškeré truhlářské práce byly realizovány lokálně. Všechny kameny byly opracovány v dílnách v Lombardii – celkem se použilo až 15 různých druhů, včetně tradičního žlutého mramoru Giallo di Siena, charakteristického pro tento region.
Schodiště vedoucí do prvního patra je inspirováno vilou Necchi Campiglio od architekta Piera Portaluppiho. Tři ramena schodů jsou zasazena do schodišťového prostoru obloženého lakovaným pergamenem – netradiční řemeslnou technikou, kterou Portaluppi použil v tmavém odstínu. Pro Via Montenapoleone se Louis Vuitton k této starobylé technice vrátil, ovšem v moderním pojetí – s větší dávkou světla a šachovnicovým vzorem, jenž odkazuje na ikonický motiv Damier, typický pro módní dům. Každý detail tohoto schodiště odkazuje na milánskou architekturu.
První patro je věnováno obuvi – strop zde čerpá inspiraci z milánských vstupních hal, s lineárním designem ze štuku a omítky. Prostor určený dámské módě odkazuje na Casa Corbellini-Wasserman, další z děl architekta Piera Portaluppiho. Soukromý salon, vyhrazený pro schůzky, je obložen kovovými panely v odstínech od bílé po zlatou, které vytvořila americká umělkyně Elisabett Gudmann.

Každá místnost a každý prostor – od centrálního atria až po schodiště – hostí bohatou kolekci současného umění. Mezi vystavenými umělci nechybí Mimmo Paladino, Carla Accardi, Peter Halley či Alfonso Clerici.
Stejná péče byla věnována i výběru nábytku s italskými kusy, které jsou symboly moderního designu. Tyto předměty byly pečlivě vybírány v galeriích a u renomovaných prodejců v Miláně. Všechny zakoupené kusy prošly restaurátorskými zásahy, aby byla zachována jejich hodnota i charakter historických artefaktů. Za zmínku stojí zejména stůl od Luciana Frigeria a také nábytek od autorů jako Gio Ponti, Ico Parisi, Osvaldo Borsani nebo Angelo Mangiarotti.
LOUIS VUITTON – Kolekce Home
Na adrese Via Montenapoleone budou vystaveny také kolekce Louis Vuitton Home. Milán se stává prvním butikem Louis Vuitton na světě, který má celé patro – druhé podlaží – plně věnované designu. Veřejnost zde bude moci obdivovat pět hlavních pilířů kolekcí Louis Vuitton Home. Mezi nimi nechybí zcela nová kolekce Signature, poprvé představená během milánského Design weeku. Trvalý prodejní prostor zde získá také kolekce Objets Nomades. K vidění budou také textilie a polštáře z linie Decoration. Část butiku je věnována kolekci Exceptional Games, která zahrnuje stolní fotbal, karetní stůl, backgammon nebo šachy. Chybět nebude ani kolekce Art de la Table – v podobě věrné rekonstrukce jídelny z historického sídla rodiny Vuittonových v Asnières z roku 1892. Tato část přibližuje klientům osobní příběh zakladatele značky, Louise Vuittona, a jeho rodiny.
LOUIS VUITTON – prostory pánské kolekce
Zpět uprostřed nádvoří, pod balkony a vodopády zeleně, vede schodiště do suterénu, kde se nachází prostor pro pánské kolekce. Během rekonstrukce tohoto prostoru byly objeveny původní základy Palazzo Taverna z 19. století. Mezi nečekané nálezy patřily křížové a valené klenby jednotlivých místností. Bylo rozhodnuto, že tyto prvky historické architektury budou zachovány a zdůrazněny – cihlové zdivo bylo zrestaurováno, odborně ošetřeno a ponecháno zcela viditelné.
Kavárna: DA VITTORIO CAFÉ LOUIS VUITTON
Da Vittorio Café Louis Vuitton se nachází v někdejším centrálním dvoře Palazzo Taverna. Vstup z Via Montenapoleone lemuje zábradlí a sloupoví – přístupný je však i hlavním atriem butiku. Jde o nezvyklý dvůr v centru Milána: svou atmosférou spíše připomíná vilu v okolní oblasti Brianza než městský palác. Prostor je zakryt skleněným stropem, který vytváří efekt jardin d’hiver – zimní zahrady volně inspirované starou fotografií Cecila Beatona. Podlaha je uměleckým dílem, pracuje s kameny v gradientních odstínech od bílé po černou, tvořícími motiv podle návrhu Martina Klina.
Během restaurování stěn byly odhaleny původní oblouky, které byly zvýrazněny pomocí perspektivy pro hlubší prostorový dojem. Veškerý nábytek vznikl v dílnách v Lombardii, textilie jsou ručně malované. Mezi stoly vyniká přirozená atmosféra a zeleň – graficky působící, nadýchané listy směsi chřestu (Asparagus Sprengeri) a kapradin (Cyathea Cooperi), jejichž lehké větvičky se pohybují při každém závanu vzduchu, jak kolem procházejí hosté. Vavříny tvarované do keřů ve vázách po obou stranách vstupu pod podloubím zajišťují soukromí hostů; výše, na podloubí Palazzo Taverna, přibydou královské palmy (Archontophoenix Alexandrae), které se tak stanou novým prvkem Via Montenapoleone. Všechny květináče jsou vyrobeny na míru z jemně zelené terakoty. O veškerou zeleň – keře, květiny i listnaté rostliny – v kavárně i v celém butiku se postaral milánský krajinářský architekt Marco Bay.
Výkvět italské vysoké gastronomie
Gastronomii mají na starosti šéfkuchaři restaurace Da Vittorio s třemi michelinskými hvězdami. Ti se dnes řadí mezi členy kulinářské komunity Louis Vuitton, poté co nějaký čas spolupracovali s dlouholetými přáteli značky – francouzskými šéfkuchaři Arnaudem Donckelem a Maxime Frédéricem. Spolupráce mezi těmito kulinářskými osobnostmi přináší neustálý dialog mezi francouzskou a místní kuchyní a zároveň odráží hodnoty značky Louis Vuitton.

Menu kavárny se zaměřuje na koncept luxury snacking – tedy na známá jídla ve štědrých porcích, znovuobjevená s nápaditostí a vytříbeností. Nabídka čerpá z lokálních i světových vlivů a představuje originální kreace založené na sezónních surovinách.

Zásadním pokrmem jsou sendviče – v dokonale italském podání: tři druhy rajčat (konfitovaná, sušená a čerstvá), mozzarella a pesto uvnitř opečeného chleba, který se otevírá jako lastura. Nechybí gaufrette s krabem královským nebo carpaccio z hovězího masa se strouhaným sýrem Grana.
Zvláštní pozornost si zaslouží také rozmanitost pokrmů z vajec: čtyři varianty představují míchaná slepičí vejce, zastřená křepelčí vejce, lososí jikry a kaviár podávaný s bramborovou pěnou, zakysanou smetanou a kompotem z restovaného jablka. Sladkou tečku tvoří dnes již ikonické dezerty Louis Vuitton: vanilkový triptych (z modré, madagaskarské a mexické vanilky), dortík z lískových oříšků (k dispozici i ve variantě z hořké čokolády) nebo ovocná šarlota se sezónním ovocem, dochucená tonka fazolemi a vanilkou. Po celý den je možné si vychutnat i výběr čerstvých sypaných bylinných čajů, připravovaných na místě.
Restaurace: DAV BY VITTORIO LOUIS VUITTON
Via Bagutta 1 je historická adresa, která má své místo v srdci každého obyvatele Milána. Právě zde – na místě, kde se vždy nacházely restaurace a kuchyně – vzniklo nové centrum italské kulinářské kultury. Restaurace DaV by Da Vittorio Louis Vuitton, jak už název napovídá, je výsledkem partnerství francouzského módního domu a rodiny Cerea.
Vstup z ulice Via Bagutta navrhl architekt Piero Portaluppi. Restaurace má sebevědomý, současný a svěží architektonický ráz. Otevírá se hostům všech generací a její syté, veselé barvy kontrastují s formálním a městským charakterem ulice. Na hlavní stěně visí výrazné umělecké dílo – Růžový panter s pizzou a v teniskách Nike, od americké umělkyně Katherine Bernhardt. Tento ironický prvek vyniká v prostoru, kde se vytříbený vkus odráží v každém detailu – od židlí Carla de Carliho až po obklady z dřeva iroko, které imitují strukturu ikonické zrnité kůže Louis Vuitton. Při bližším pohledu se ukáže, že struktura ve dřevě je tvořena dlouhými tunely, skrze něž proniká světlo ze skrytých panelů umístěných za nimi.
Podlahu pokrývá parketová hvězdicová mozaika ze dřeva pocházejícího ze starých lombardských domů. Talíře, sklenice a příbory jsou součástí kolekce Art de la Table od Louis Vuitton, konkrétně nové řady Constellation v tónech oranžové a růžové.
Sezónní produkce a absolutní kvalita: gastronomická destinace
Restaurace, která pojme 48 hostů a rozkládá se na dvou podlažích, staví na konceptu „casual fine dining“ – uvolněného, ale vytříbeného stolování, které hosty povzbuzuje ke sdílení jídel. Předkrmy antipasti jsou servírovány doprostřed stolu, ve stylu tradičních benátských barů bacari. Podávají se výhradně italská jídla a na mnoha místech se objevují hravé odkazy na svět značky Louis Vuitton. Například u jednoho z klasických milánských pokrmů, osso buco se šafránovým rizotem, je žlutá rýže servírována ve tvaru kvítku ikonického Monogramu Louis Vuitton. Stejný přístup se promítá i do úpravy zeleniny nebo některých druhů ovoce. Tým kuchařů pod vedením Edoarda Tizzaniniho dostal prostor k sebevyjádření a experimentům, ovšem každá změna menu podléhá schválení rodiny Cerea. Prvním poznávacím znamením přítomnosti rodiny Cerea je vřelé přijetí personálem Da Vittorio, které se zde snoubí s vytříbeným stylem Louis Vuitton.
Používání sezónních a lokálních surovin je důkazem kvality, kterou restaurace Da Vittorio reprezentuje. Bílá vejce pocházejí od divokých slepic, které se ve dne volně pohybují po lesích a na noc se vracejí do kurníku, kde jsou chráněny před predátory. Omáčka ke slavným neapolským těstovinám paccheri je připravována z různých druhů rajčat, jejichž výběr se mění podle sezóny – od těch pěstovaných v květináčích v Apulii, přes cuore di bue až po žlutou odrůdu z Vesuvu. Máslo pochází z horských chalup v oblasti Bergama. Důraz na kvalitu surovin je to, co charakterizuje každé dílo rodiny Cerea a co navazuje na cestu, která se – tak jako tolik italských příběhů – začala psát v rodinném kruhu.
Spojení autenticity, upřímnosti a jednoduchosti italské kuchyně zde vytváří jeden z nejvyšších projevů luxusu – hodnotu, která je univerzálně ceněná a vyhledávaná. Právě toto zosobňuje nově otevřený butik Louis Vuitton v milánské Via Montenapoleone.