Maliny – pochoutka, která prospěje kráse
Léčivou sílu maliníku znali už antičtí lékaři, kteří doporučovali malinovou šťávu při zažívacích poruchách. Maliny jsou také přírodním prostředkem pro vývoj zdravé kůže a vlasů. Pomáhají i proti únavě, posilují imunitu, zmírňují krvácení dásní a obtíže ledvin a močového měchýře.
Léčivou sílu maliníku znali už antičtí lékaři, kteří doporučovali malinovou šťávu při zažívacích poruchách. Maliny jsou také přírodním prostředkem pro vývoj zdravé kůže a vlasů. Pomáhají i proti únavě, posilují imunitu, zmírňují krvácení dásní a obtíže ledvin a močového měchýře.
Zralé maliny obsahují vitamíny, zejména provitamin A, vitamín C a vitamíny komplexu B, organické kyseliny, cukry, aromatické látky, třísloviny a pektin. Kromě toho také biotin – látku, která je důležitá pro stavbu buněk a přispívá právě ke zmíněnému vývoji zdravé pružné kůže a vlasů.
Na čerstvých malinách si můžeme pochutnat od července do srpna. Pokud je nemáme na zahrádce – kde jsou větší a sladší, nebo nekoupíme na tržnici, lze je najít i na slunných místech na okraji lesa a na stráních.
Malinový puding
Potřebujeme 200 g malin plus několik malin na ozdobu, vanilkový pudingový prášek, čtvrt sáčku piškotů, 2 lžíce cukru, šťávu z půlky citrónu a 500 ml vody. Maliny pomačkáme, pokapeme šťávou a zalijeme vodou – asi 400 ml. Ve zbytku vody rozmícháme puding, který přilijeme do malin, když se voda začne vařit. Za stálého míchání vaříme asi půl minuty. Směs nalijeme do pohárů, proložíme dětskými piškoty a ozdobíme malinami. Podáváme chlazené.
Malinové podmáslí
Na přípravu potřebujeme 200 g malin, čtyři decilitry podmáslí a lžíci medu. Maliny rozmixujeme s trochou podmáslí a medem. Přilijeme zbytek podmáslí a rozmícháme. Podává se vychlazené.
Malinový dezert
Potřebujeme hrníček malin, 100 ml malinové šťávy, 150 ml vody, 250 ml smetany, želatinu a 50 g cukru. Na omáčku pak šálek malin, hrníček vody, lžičku solamylu a 50 g cukru. Ve vodě připravíme 15 g želatiny a promícháme s malinovou šťávou. Vyšší kelímky, v nichž necháme hmotu ztuhnout, naplníme do třetiny malinami a zalijeme želé – pak necháme v chladu ztuhnout. Zatím v polovině smetany rozpustíme dalších 15 g želatiny, dolijeme zbytkem smetany, osladíme a chladnoucí ji nalijeme na malinové želé. V ledničce necháme dezert ztuhnout. Nakonec maliny, cukr a škrobovou moučku na omáčku povaříme s vodou do zhoustnutí a potom vychladíme. Ztuhlý dezert vyklopíme z kelímků a podáváme přelitý studenou omáčkou.
Citrónová pěna s malinami
Potřebujeme 3 vejce, 250 g cukru, 2 citróny a 300 g malin. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme šťávu a z citrónů a trochu strouhané kůry. Nádobu, v níž hmotu třeme, dáme do vodní lázně a šleháme dál, až pěna zhoustne. Nakonec přidáme tuhý sníh z bílků. Hned přendáme do misek, ozdobíme malinami a ihned podáváme, jinak pěna klesne a vodnatí.
Pohanka s malinami
Dáme vařit 250 g pohanky ve 300 ml vody, až se voda odpaří a pohanka změkne. Pak do ní vmícháme 50 g nastrouhané čokolády, 2 lžíce medu a několik malin – čokoládu i maliny budeme potřebovat i na dozdobení. V miskách pohanku ozdobíme kysanou smetanou nebo jogurtem, malinami a čokoládou.
Luxusní malinový ledový čaj – tip redakce!
Uvaříme si1,5 litru kvalitního černého čaje. Čaj osladíme dvěma polévkovými lžícemi medu. Pak necháme takto oslazený čaj vychladnout na teplotu cca 40 stupňu. Poté do čaje nasypeme mražené maliny – zhruba 200-250 g. Mražené maliny čaj příjemně ledově schladí a současně mírně okyselí. Zamýcháme a podáváme ve vysoké sklínce a s dlouhou koktejlovou lžičkou, která nám pomůže vyjídat chutné maliny.
Zdroj fotografií: Fotolia.com