Nedělní oběd? Co třeba houbový závin podle Martina Škody?

Nedělní oběd? Co třeba houbový závin podle Martina Škody?

Další z receptů na víkendové rodinné vaření podle Martina Škody vám přinese chuť propečeného listového těsta, hub a zkaramelizované cibulky.

HOUBOVÝ ZÁVIN S KARAMELIZOVANOU CIBULÍ

Na cibuli

  • 700 g cibule
  • 3 až 4 lžíce rostlinného oleje
  • 2 až 3 lžíce krupicového cukru
  • sůl a bílý pepř
  • asi polovina citronu

Na náplň

  • 1 kg žampionů (můžete použít i hlívu nebo jedlé houby, co jste našli v lese)
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 4 až 5 stroužků česneku
  • větší snítka tymiánu
  • sůl a bílý pepř
  • asi polovina citronu

Na závin

  • 2x rozválené listové těsto o váze 275 g
  • 60 g Gran Moravia nebo parmazánu
  • 2 velké lžíce strouhanky (není nutná)
  • 1 až 2 vejce

Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. V pánvi rozpalte olej na vysokou teplotu, přidejte cibuli a smažte 3 až 5 minut, dokud nezačne mírně chytat barvu. Poté přidejte cukr a teplotu snižte na méně než střed. Cibuli restujte asi dalších 25 minut, nebo dokud se nezbaví přebytečné vody a nezezlátne. Dochuťte solí, pepřem a šťávou z citronu.

Očistěte si houby na náplň podle svého nejlepšího svědomí a taky podle druhu hub. Na pánvi rozehřejte máslo a olej na vyšší teplotu. Přidejte na čtvrtiny překrájené žampiony a restujte asi 5 minut. Poté přihoďte tenké plátky česneku, otrhané lístky tymiánu a pokračujte, dokud se houby nezbaví přebytečné vody a nezměknou – zabere to asi 2 minuty. Dochuťte je solí, pepřem, šťávou z citronu a nechte mírně zchladnout.

Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem, ve kterém bylo srolované listové těsto. Samotné pláty těsta rozložte na vál a ještě mírně rozválejte válečkem. Cibuli promíchejte s houbami a připravenou směs rozprostřete do středu obou plátů těsta, povrch posypte nasucho opraženou strouhankou a strouhaným sýrem. Těsto kolem náplně potřete rozšlehaným vejcem a poté přeložte z obou stran směrem do středu přes náplň, oba konce závinu pečlivě upevněte.

Záviny obraťte, aby nahoře byla hladká strana a položte na plech, musí mezi nimi zůstat mezera, aby se opekly i po stranách. Povrch na pár místech jemně propíchněte vidličkou, záviny díky tomu nepopraskají. Nakonec záviny upečte – zabere to asi 20 minut. Až těsně před koncem je potřete rozšlehaným vejcem a ještě dopečte dozlatova, díky tomu budou křupavější. Záviny vytáhněte z trouby, nechte je zchladnout na jedlou teplotu a servírujte tak, jak jsou, maximálně s miskou lehkého salátu z rukoly a s trochou pepře. Nic víc není potřeba!

A co je Škoda nevědět?

Dávejte si pozor, aby vrstva cibule při smažení nebyla příliš vysoká, jinak by se spíš dusila, než smažila.

Mohlo by vás zajímat