Nedělní oběd? Co třeba houbový závin podle Martina Škody?
Další z receptů na víkendové rodinné vaření podle Martina Škody vám přinese chuť propečeného listového těsta, hub a zkaramelizované cibulky.
HOUBOVÝ ZÁVIN S KARAMELIZOVANOU CIBULÍ
Na cibuli
- 700 g cibule
- 3 až 4 lžíce rostlinného oleje
- 2 až 3 lžíce krupicového cukru
- sůl a bílý pepř
- asi polovina citronu
Na náplň
- 1 kg žampionů (můžete použít i hlívu nebo jedlé houby, co jste našli v lese)
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 4 až 5 stroužků česneku
- větší snítka tymiánu
- sůl a bílý pepř
- asi polovina citronu
Na závin
- 2x rozválené listové těsto o váze 275 g
- 60 g Gran Moravia nebo parmazánu
- 2 velké lžíce strouhanky (není nutná)
- 1 až 2 vejce
Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. V pánvi rozpalte olej na vysokou teplotu, přidejte cibuli a smažte 3 až 5 minut, dokud nezačne mírně chytat barvu. Poté přidejte cukr a teplotu snižte na méně než střed. Cibuli restujte asi dalších 25 minut, nebo dokud se nezbaví přebytečné vody a nezezlátne. Dochuťte solí, pepřem a šťávou z citronu.
Očistěte si houby na náplň podle svého nejlepšího svědomí a taky podle druhu hub. Na pánvi rozehřejte máslo a olej na vyšší teplotu. Přidejte na čtvrtiny překrájené žampiony a restujte asi 5 minut. Poté přihoďte tenké plátky česneku, otrhané lístky tymiánu a pokračujte, dokud se houby nezbaví přebytečné vody a nezměknou – zabere to asi 2 minuty. Dochuťte je solí, pepřem, šťávou z citronu a nechte mírně zchladnout.
Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem, ve kterém bylo srolované listové těsto. Samotné pláty těsta rozložte na vál a ještě mírně rozválejte válečkem. Cibuli promíchejte s houbami a připravenou směs rozprostřete do středu obou plátů těsta, povrch posypte nasucho opraženou strouhankou a strouhaným sýrem. Těsto kolem náplně potřete rozšlehaným vejcem a poté přeložte z obou stran směrem do středu přes náplň, oba konce závinu pečlivě upevněte.
Záviny obraťte, aby nahoře byla hladká strana a položte na plech, musí mezi nimi zůstat mezera, aby se opekly i po stranách. Povrch na pár místech jemně propíchněte vidličkou, záviny díky tomu nepopraskají. Nakonec záviny upečte – zabere to asi 20 minut. Až těsně před koncem je potřete rozšlehaným vejcem a ještě dopečte dozlatova, díky tomu budou křupavější. Záviny vytáhněte z trouby, nechte je zchladnout na jedlou teplotu a servírujte tak, jak jsou, maximálně s miskou lehkého salátu z rukoly a s trochou pepře. Nic víc není potřeba!
A co je Škoda nevědět?
Dávejte si pozor, aby vrstva cibule při smažení nebyla příliš vysoká, jinak by se spíš dusila, než smažila.