Netradiční vánoční menu
Vánoční pokrmy jsou sice výborné, ale hodně kalorické, ne každý takovému vydatnému hodování holduje, spousta lidí dá o svátcích přednost na vánoční tabuli něčemu lehčímu.
Vánoční pokrmy jsou sice výborné, ale hodně kalorické, ne každý takovému vydatnému hodování holduje, spousta lidí dá o svátcích přednost na vánoční tabuli něčemu lehčímu.
Při obměnách tradičních jídel můžeme například nahradit smaženého kapra, plovoucího v omastku, dietnější úpravou kapra nebo jej vyměnit za jinou rybu či rybí filé. S bramborovým salátem se dá také čarovat, majonézu nahradit jogurtem, místo uzeniny a vajíček přidat více zeleniny, nebo uzeninu vyměnit za libovější maso – například kousek kuřete. Při přípravě staročeské rybí polévky nemusíme také použít nejtučnější kousky kapra a místo opražené housky na dochucení a ozdobení přidáme spíš čerstvou nasekanou petrželku nebo jiné bylinky. Místo vánočky poslouží dietnější závin s nedoslazeným ovocem a dezert vyměníme za ovocný salát, který navíc dodá vitamíny. Kachnu nebo husu na Boží hod vánoční zastoupí kuře v nějaké sváteční úpravě.
Kapr netradičně
Potřebujeme kilogram kapra, petrželku, sůl a pepř, muškátový oříšek, šťávu z velkého citrónu, šálek vývaru, sklenku bílého vína, cibuli, lžíci sardelové pasty, půl lžičky kari a půl lžičky muškátového květu, 100 g másla (nebo rostlinného tuku) a 4 rajčata.
Kapra naporcujeme, osolíme, opepříme a pak obalíme v nasekané petrželce. Na polovině másla jej zprudka opečeme z obou stran, podlijeme vývarem a šťávou z citrónu, kterou nešetříme. Na druhé polovině tuku zpěníme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme koření, pokrájená rajčata, sardelovou pastu a víno. Krátce podusíme a omáčkou nakonec přelijeme přes sítko na talíři kapra.
Losos s krevetami
Čtyři filety z lososa potřeme citrónovou šťávou a na trošce oleje z obou stran opečeme. Ryby vyndáme a do výpeku dáme lžíci másla, 160 g oloupaných krevet a krátce opečeme. Pak osolíme, opepříme, podlijeme 120 ml sladkokyselé asijské omáčky a necháme přejít varem. Na talíře rozdělíme ryby, přidáme k nim kolečka limetky a snítku kopru a zalijeme krevetovou omáčkou. Podáváme s dušenou zeleninou (fazolky, hrášek, brokolice nebo květák) a s rýží.
Kuře s kokosem
K přípravě potřebujeme 4 kuřecí stehna, 500 g ananasu, 2 papriky (žlutou a červenou), kousek zázvoru, 2 červené cibule, 2 chilli papričky, lžíci kari, sůl, 400 ml kokosového mléka a petrželku na ozdobení.
Kuřecí stehna rozpůlíme na dva kousky, osolíme a opečeme dozlatova. Pak maso vyndáme a do výpeku přidáme cibuli nakrájenou na tenká kolečka, papriku, závor a ananas – pokrájené na kousky. Lehce osmahneme, přidáme kari a zalijeme kokosovým mlékem. Poté směs dáme do pekáčku, navrch kuře a pečeme v troubě asi 25 minut.
Pikantní kuře
Omyté a očištěné kuře osolíme, vložíme na pekáč, podlijeme vodou a bez tuku upečeme za občasného podlévání. Když je maso měkké přidáme k němu malou konzervu leča, povaříme a nakonec přilijeme 1/8 litru smetany nebo šlehačky. Jako přílohu můžeme zvolit rýži.
Zdroj obrázků: Irena Voříšková, sxc.hu