Objevte příznivé účinky pampelišky lékařské
Pro mnohé z nás je pampeliška jen obyčejný plevel. Ale málo kdo ví, že má celou řadu pozitivních účinků na náš organizmus a dá se využít také v kuchyni
Pampelišku lékařskou, často nazývanou také smetánka, zná snad úplně každý. Od dubna do června a někdy i na podzim zalijí její květy zlatožluté barvy louky, okolí cest i trávníky. Malá děvčátka a slečny si z pampelišek pletou věnečky. A zahrádkářům tropí tyto rostliny v záhoncích pěknou neplechu.
Pampeliška je vytrvalá plevelná bylina charakteristická svými jasně žlutými květy na vysokém dutém stonku. Z květů se postupně vyvine kulovité plodenství s typickým bílým chmýřím. Její zubaté listy vyrůstají pouze z přízemní růžice.
Jako léčivá bylina se pampeliška objevuje již ve starověkém Řecku, kde ji užívali k redukci kožních skvrn, pih a proti únavě. V tradičním bylinkářství se objevuje dále v Číně a v Arábii. Později její léčivou sílu začali využívat po celém světě.
Z této všestranné léčivky sbíráme kořen a listy, nejlépe před rozkvětem, nať a květy sbíráme naopak během kvetení. Je velmi důležité správně usušit kořeny, a to ihned po sběru, pod umělým teplem (do 50°C). Správně usušený kořen se snadno láme a ve zlomu je bílý.
Pampeliška je ideálním detoxikačním prostředkem pro jarní očistnou kůru. Je močopudná a čistí krev. Také posiluje činnost slinivky, čímž příznivě působí při cukrovce. Dále má příznivé účinky při poruchách jater, onemocněních ledvinovými kameny a nemocech močového měchýře, neboť podporuje trávení a látkovou výměnu.
Ve formě zábalů se pampeliška využívá také při léčbě vyrážek, akné a při revmatických obtížích. Mléko ze stonku pampelišky se používá k léčbě kuřích ok a bradavic.
Navíc užívání pampelišky zahání únavu, napomáhá tvorbě červených krvinek a zlepšuje tak činnost srdce. Dokonce napomáhá při redukci váhy, ale pozor zároveň povzbuzuje chuť k jídlu.
Čaj z kořene pampelišky působí jako mírné přírodní projímadlo. Často se užívá také ke snížení vysokého krevního tlaku.
Domácí kosmetika z pampelišek
Balzám vytvoříme tak, že spaříme 2 šálky listů a květů 4mi šálky vody. Přidáme 10 dutých stonků a necháme louhovat 10 minut. Poté důkladně protřepeme, přecedíme a dáme vychladit. Aplikujeme rozprašovačem na sluncem podrážděnou pleť.
Na problémy s akné můžete vyzkoušet pleťové tonikum z listů. Listy pampelišky dáme do napařovací horké vodní lázně a následně přikládáme na obličej. Nebo je můžeme klást přímo na pleť a následně je překryjeme co nejteplejší čistou gázou namočenou do horkého odvaru, ale pozor ať se neopaříte.
V gastronomii se nejčastěji setkáme s pampeliškovým medem, ale z pampelišek se vyrábí také pivo, víno nebo likér. V kuchyni lze využít listy pampelišky do salátů, kořen zase můžeme orestovat společně s další kořenovou zeleninou a přidat do polévky.
Pampeliškový med
Připravíme si cca 400ks hlaviček rozkvetlých pampelišek bez stonků, které vypereme pod tekoucí vodou. Vyprané je vložíme do čtyřlitrového hrnce a zalijeme 2ma litry vody. Přidáme 3 citróny nakrájená na kolečka a přivedeme k varu. Vaříme 15 minut a poté hrnec odstavíme a necháme louhovat 24 hodin. Druhý den přecedíme nejlépe přes plátno do čistého hrnce a do šťávy přidáme 2kg cukru a za občasného míchání vaříme ještě přibližně 1,5 hodiny, dokud se med nezačne táhnout. Čím déle budeme med vařit, tím bude hustší. Ještě horký ho pak nalijeme do malých skleniček a pevně uzavřeme.
Zdroj: zdravavyziva.info, epam.eu