Oliva chutná, zkrášluje i uzdravuje

Oliva chutná, zkrášluje i uzdravuje

S olivami se setkáváme především v řecké a středomořské kuchyni, kde jsou velice oblíbené. Nemusíme se za nimi vypravit až tam, ale něco chutného z nich vytvořit i doma, navíc, když olivy a zvláště pak olej z nich, jsou i součást jídelníčku dlouhověkých a civilizačními chorobami málo zasažených středomořských národů.  

S olivami se setkáváme především v řecké a středomořské kuchyni, kde jsou velice oblíbené. Nemusíme se za nimi vypravit až tam, ale něco chutného z nich vytvořit i doma, navíc, když olivy a zvláště pak olej z nich, jsou i součást jídelníčku dlouhověkých a civilizačními chorobami málo zasažených středomořských národů. 
 

Už staří Egypťané olivový olej používali k regeneraci pokožky, ale i léčbě popálenin a ran. Olivový olej totiž obsahuje až 85 % nenasycených mastných kyselin, přírodní antioxidanty a další látky blahodárně působící na náš organismus. Výtažky z oliv pak pomáhají snižovat hladinu cholesterolu i krevní tlak a působí proti rakovině a ateroskleróze. V kvalitním olivovém oleji najdeme také lecitin a široké spektrum vitamínů – zejména E a A, a minerálů. Olej se nevyužívá však jen v kosmetice, ale také v kuchyni. Nejkvalitnější je ten za studena lisovaný – takzvaný panenský, který neprochází žádnou chemickou úpravou – nejznámější je jeho využití k ochucování zeleninových salátů. 

 

Oliva je za syrova extrémně hořká, obsahuje totiž hořký oleuropein, aby se této hořkosti olivy zbavily, namáčejí se po dlouho dobu v louhu, speciální lázni, někde i v mořské vodě. Pak se máchají ve vodní lázni a nakonec několik měsíců – až jeden rok – kvasí v nálevu. To se netýká zvlášť zralých oliv, které se ponechají na stromě až začnou zasychat. Oliv je mnoho druhů a jen několik se hodí ke konzumaci. Mladé olivy jsou zelené, postupným uzráváním se mění na červené, fialové až černé. Zelené olivy obsahují málo oleje. 

V kuchyni olivy používáme nejen jako dekoraci pokrmů, ale i jako součást letních salátů zeleninových a těstovinových a dalších jídel – do pizz, nákypů, masových směsí, sýrových koláčů a závinů se sýrem a šunkou, ale i k rybám – například do tuňákového salátu s rýží. Olivový olej je pak součástí zálivek mnoha druhů letních salátů. 

Tip: Olivy v plechovkách jsou nejkvalitnější, nepůsobí na ně světlo jako na ty ve sklenicích. Nejméně kvalitní jsou olivy prodávané volně, odvážené do sáčku – působí na ně světlo i mechanické vlivy. 

Vyzkoušejte teď s námi skvělé recepty s olivami.

Sekaná s olivami

Potřebujeme 800 g mletého masa (vepřové a hovězí), asi 20 oliv černých a zelených, vejce, hrstku naťové petrželky, 3 stroužky česneku, menší cibuli, 50 g libové anglické slaniny, 2 lžíce mléka, lžíci hořčice, strouhanku ze dvou rohlíků, sůl, oregáno, pepř a lžičku oleje. Maso rozmícháme s vejcem, mlékem, hořčicí, vmícháme sůl a koření – i prolisovaný česnek a nasekanou cibuli a petrželku a také kostičky slaniny. Směs zahustíme strouhankou, vytvoříme z ní šišku, potřeme olejem, v pekáčku podlijeme a upečeme. Během pečení se přelévá sekaná vypečenou šťávou.

Závin s olivami

Z balíčku listového těsta uděláme placku, kterou potřeme olivovým olejem, posypeme bazalkou a rozložíme na ní 150 g šunky. Náplň připravíme z půl kilogramu rajčat, která podusíme – přidáme je k na oleji osmažené, drobně nakrájené cibulce a česneku (2 stroužky) a dusíme do zhoustnutí. Přidáme další bazalku a oregáno – nejlépe čerstvé (množství podle chuti), přisolíme a opepříme. Směs rozetřeme na placku se šunkou, posypeme plátky ze dvou barevných paprik, 200 g strouhaného sýru, ještě znovu bylinkami a 100 g oliv, srolujeme a upečeme v troubě dozlatova.

Chlebíček s olivami

Potřebujeme 300 g hladké mouky, droždí v sáčku, 50 ml olivového oleje, 70 g zelených a stejné množství černých oliv, 150 g trvanlivého salámu, sůl, lžičku cukru, rozmarýn a vlažnou vodu na rozpuštění (vzejítí) droždí – 150 ml. Těsto uděláme z mouky, droždí a cukru. Přidáme olej a zakryté utěrkou necháme kynout. Zatím nakrájíme salám a ten pak s olivami a rozmarýnem zapracujeme do vykynutého těsta, pečeme v chlebíčkové (nebo jiné) formě asi půl hodiny.

Řecký salát s olivami

Na kousky natrhaný hlávkový salát v míse smícháme s oloupanou, na kostičky nakrájenou okurkou, čtyřmi pokrájenými rajčaty, nakrájenou zelenou paprikou a na kolečka nakrájenou cibulkou. K zelenině přidáme sýr tofu (nebo balkánský sýr) – asi 250 g a zalijeme zálivkou ze 4 lžic olivového oleje, 3 lžice citrónové šťávy, trochy cukru, soli a pepře. Nakonec posypeme salát několika černými olivami.

Kořeněné olivy

Slijeme a propláchneme 500 g zelených oliv ve slaném nálevu, válečkem nebo dřevěnou paličkou je lehce naklepeme, promícháme s 5 stroužky česneku, lžící podrcených semen koriandru nebo fenyklu, půlkou na plátky pokrájeného citrónu a nejlépe čerstvým jedním bobkovým listem. To vše ve sklenici zalijeme panenským olivovým olejem. Uložíme uzavřené do chladu. Směs použijeme až za dva až tři týdny, například ke grilovanému masu. 

 

Zdroj obrázků: Fotolia.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mohlo by vás zajímat