Ořechy a oříšky – každý je zdraví prospěšný
Ořechy dokážou potěšit naše chuťové buňky
Ořechy jsou velmi bohaté na kvalitní nenasycené mastné kyseliny a bílkoviny, lecitin, vitamíny B, D, E a F i C, provitamín A a kyselinu listovou. Čím jsou čerstvější, tím je obsah vitaminů vyšší. To platí zejména u vitamínu C. Obsahují též minerální látky, zejména je významný obsah vápníku (denně by měl člověk přijmout 1000 miligramů vápníku, 100 gramů mandlí obsahuje 240 miligramů vápníku, lískové oříšky 280 miligramů vápníku), dále síru, hořčík, fosforu a železo.
Ořechy výrazně přispívají k dobré krvetvorbě v kostní dřeni a tím k léčbě chudokrevnosti. Podporují látkovou výměnu a vylučování toxinů. Neměly by chybět v žádném jídelníčku, zejména těhotných a kojících žen, sportovců či těžce fyzicky i duševně pracujících lidí. Některé osoby jsou na oříšky ale alergické, zejména na arašídy, které obsahují arašídový olej. Vždy je lepší nakupovat ořechy ve skořápce. Vyloupané totiž rychle oxidují a tuk v nich žlukne, ničí se i některé vitaminy a citlivým osobám také může podráždit zažívání. Ať se však jedná o jakýkoliv druh ořechů a oříšků, každý je zdraví prospěšný.
Lískové oříšky
Obsahují kromě tuků (až 60 %) také bílkoviny (okolo 19 %), vápník, hořčík a železo. Jsou prospěšné při neurózách a ke zlepšení paměti.
Vlašské ořechy
Obsahují hlavně tuky, vápník, zinek, selen, železo, fosfor, vitamín E a vitaminy řady B, významně posilují nervovou soustavu a snižují hladinu cholesterolu. Konzumovat bychom měli pět ořechů denně. Z vlašských ořechů se také lisuje vysoce kvalitní olej, bohatý zdroj nenasytných mastných kyselin.
Pekanové ořechy
Jedná se o odrůdu vlašských ořechů, která má protirakovinné účinky. Pekanové ořechy jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Před loupáním se musí namočit do vroucí vody na 15 minut.
Mandle
Vysoký podíl hořčíku uklidňuje nervy, jejich konzumace mandlí zlepšuje kvalitu pokožky, vlasů a nehtů. Mandle se používají celé nebo loupané do salátů, rizot, omáček nebo náplní moučníků i masových rolád. Mleté mohou nahradit některé druhy mouky, ze spařených mandlí se vyrábí mandlové mléko, které je zdrojem například vápníku, hořčíku či železa.
Pistácie
Obsahují fytosteroly, které snižují hladinu cholesterolu a mají preventivní účinek proti různým typům rakoviny.
Kešu ořechy
Jde o semena topického stromu zvaného ledvinovník. Zdravější jsou nesolené a nepražené, které se pouze suší při nízké teplotě. Kešu oříšky jsou bohaté na betakarotén a zinek, stopové prvky v nich obsažené podporují růst buněk.
Para ořechy
Jedná se o plody stromu zvaného Juvie ztepilá. Lépe je zakoupit ve skořápce, ale častěji se prodávají vyloupané. Přidávají se do řady dezertů, ale pro někoho mohou být alergenem. Para ořechy jsou zdrojem selenu, který má spolu s vitamínem E, který rovněž obsahují, ochranný účinek proti onemocněním srdce a cév.
Arašídy
Konzumujeme je pokud možno nesolené a sami si je vyloupeme. Mají pozitivní vliv na snížení rizika vzniku zubního kazu, pomáhají při některých kožních onemocněních, chrání nervy a podporují krvetvorbu. Arašídový olej ale obsahuje alergeny, vyhýbat by se arašídům měli i nemocní dnou.
Jedlé kaštany
Jedlé kaštany jsou bohaté na vitamíny B a E a mají nízký obsah tuků. Jsou kaloricky vydatné, neobsahují však olej, ale škrob, menší procento cukru, tuku, bílkovin a mají vysoký obsah vitaminu C a B1.
Piniové oříšky
Piniové oříšky jsou semena středozemní borovice, známé jako pignoli. Piniové oříšky se prodávají oloupané, pražené nebo někdy i solené.
Tip redakce: Ořechy v medu
K tradičním suvenýrům slunného Řecka patří ořechy v medu. Zdravou pochoutku si můžeme připravit i doma, když do pěkně tvarované skleničky (plní i dekorativní účely) naskládáme vyloupaná jádra vlašských ořechů a zalijeme je kvalitním medem.
Zdroj fotografií: Fotolia.com