Oslava v zimě? Zkuste upéct vlastní Raffaello dort!

Oslava v zimě? Zkuste upéct vlastní Raffaello dort!

Čeká vás v nejbližších dnech oslava narozenin někoho blízkého? Věřte, že vlastnoručně upečeným dortem mu uděláte jedinečnou radost.

Protože máme zimní období, dort bude designově ladit. Bude v bílé barvě, posypaný strouhaným kokosem a doplněn Raffaello kuličkami. Pokud milujete kombinaci lahodného krému, mandlí a kokosu je tento dort přímo pro vás.

Ingredience na korpus:

Vejce…………………………...5 ks

Moučkový cukr……………….150 g

Polohrubá mouka…………….100 g

Prášek do pečiva……………..1 balíček

Vlažná voda………………….. 50 ml

Vanilkový extrakt…………….. několik kapek

Ingredience na krém:

Smetana ke šlehání (33%)………………... 3 ks

Bílá čokoláda……………………………….. 2 ks

Strouhaný kokos (hrubší)…………………. 130 – 160 g (podle chuti)

 

Ingredience na ozdobení:

Strouhaný kokos (hrubší)

Raffaello kuličky

Plátky mandlí

 

Postup:

Nejdříve si svaříme smetanu ke šlehání s bílou čokoládou, čímž nám vznikne základ krému. Po vychladnutí ho uložíme do lednice, kde ho necháme alespoň 8 hodin uležet.

Dále si připravíme korpus. Z bílků vyšleháme sníh a dáme ho do chladu. Poté si připravíme pěnu z vaječných žloutků, cukru, vlažné vody a vanilkového extraktu. Do ní budeme postupně přisypávat mouku. Nakonec lehce vmícháme sníh, aby bylo těsto nadýchané.

Takto připravené těsto dáme do vymazané a vysypané formy. V případě horkovzdušné trouby pečeme na 165 stupňů 30 minut. Pokud máme jinou troubu, můžeme péct tu samou dobu na 170 – 180 stupňů.

Po upečení necháme korpus nejprve v lehce otevřené troubě, aby se nám nepropadl z teplotního šoku, poté ho opatrně vyndáme a necháme vychladnout nejlépe na mřížce.

Po vychladnutí již stačí dort jen prokrojit a naplnit krémem ze svařené smetany a bílé čokolády, do kterého si ještě přidáme strouhaný kokos. Trošku tohoto krému bez kokosu si necháme na dozdobení.

Raffaelo dort vypadá nejlépe posypaný strouhaným kokosem a mandlemi. Jedinečnou kokosovo-mandlovou chuť pak doplní Raffaello kuličky jemně vsazené do krému. Tento dort je opravdovým gurmánským zážitkem a lahodí nejen oku ale i chuťovým pohárkům.

                                                                                                                       foto: vlastní ; momsdish.com

Mohlo by vás zajímat