Oslava v zimě? Zkuste upéct vlastní Raffaello dort!
Čeká vás v nejbližších dnech oslava narozenin někoho blízkého? Věřte, že vlastnoručně upečeným dortem mu uděláte jedinečnou radost.
Protože máme zimní období, dort bude designově ladit. Bude v bílé barvě, posypaný strouhaným kokosem a doplněn Raffaello kuličkami. Pokud milujete kombinaci lahodného krému, mandlí a kokosu je tento dort přímo pro vás.
Ingredience na korpus:
Vejce…………………………...5 ks
Moučkový cukr……………….150 g
Polohrubá mouka…………….100 g
Prášek do pečiva……………..1 balíček
Vlažná voda………………….. 50 ml
Vanilkový extrakt…………….. několik kapek
Ingredience na krém:
Smetana ke šlehání (33%)………………... 3 ks
Bílá čokoláda……………………………….. 2 ks
Strouhaný kokos (hrubší)…………………. 130 – 160 g (podle chuti)
Ingredience na ozdobení:
Strouhaný kokos (hrubší)
Raffaello kuličky
Plátky mandlí
Postup:
Nejdříve si svaříme smetanu ke šlehání s bílou čokoládou, čímž nám vznikne základ krému. Po vychladnutí ho uložíme do lednice, kde ho necháme alespoň 8 hodin uležet.
Dále si připravíme korpus. Z bílků vyšleháme sníh a dáme ho do chladu. Poté si připravíme pěnu z vaječných žloutků, cukru, vlažné vody a vanilkového extraktu. Do ní budeme postupně přisypávat mouku. Nakonec lehce vmícháme sníh, aby bylo těsto nadýchané.
Takto připravené těsto dáme do vymazané a vysypané formy. V případě horkovzdušné trouby pečeme na 165 stupňů 30 minut. Pokud máme jinou troubu, můžeme péct tu samou dobu na 170 – 180 stupňů.
Po upečení necháme korpus nejprve v lehce otevřené troubě, aby se nám nepropadl z teplotního šoku, poté ho opatrně vyndáme a necháme vychladnout nejlépe na mřížce.
Po vychladnutí již stačí dort jen prokrojit a naplnit krémem ze svařené smetany a bílé čokolády, do kterého si ještě přidáme strouhaný kokos. Trošku tohoto krému bez kokosu si necháme na dozdobení.
Raffaelo dort vypadá nejlépe posypaný strouhaným kokosem a mandlemi. Jedinečnou kokosovo-mandlovou chuť pak doplní Raffaello kuličky jemně vsazené do krému. Tento dort je opravdovým gurmánským zážitkem a lahodí nejen oku ale i chuťovým pohárkům.
foto: vlastní ; momsdish.com