Panna Cotta – smetanové vášeň
Kdo ji nezná, neví o co přichází – řeč je o Panna Cottě, lahodném smetanovém desertu, který musí chutnat úplně každému. Jemná chuť tohoto desertu, pokud je správně připraven, není jen útokem cukru na vaše chuťové.Panna Cotta je lahodná smetanová báseň laskající se s vašim jazykem.
Kdo ji nezná, neví o co přichází – řeč je o Panna Cottě, lahodném smetanovém desertu, který musí chutnat úplně každému. Jemná chuť tohoto desertu, pokud je správně připraven, není jen útokem cukru na vaše chuťové.Panna Cotta je lahodná smetanová báseň laskající se s vašim jazykem.
Ingredience (4 porce)
Panna Cotta:
6 listů želatiny
Vanilkový lusk
500 g sladké smetany
100 g cukru (nebo při verzi bez cukru cukr vynechejte)
4 formičky nebo misky (objem cca 140 ml)
Čerstvá máta pro zdobení
Ovocná omáčka:
500 g čerstvého ovoce (nejlépe čerstvého, výběr dle chuti)
Cukr
Variace Panna Cotty
Panna Cottu můžete připravit v různých variacích. Krém, který později důsledkem použité želatiny ztuhne na kompaktní smetaně-želatinovou hmotu můžete dělat ve variantě:
1. Bez cukru, kde sladkou chuť dodáte až později ovocnou omáčkou – doporučuji!
2. S cukrem pro milovníky sladších desertů – v této variantě můžete místo vanilkového lusku použít vanilkový cukr.
3. S přidáním ovoce do hmoty – celého nebo rozmixovaného. Ovoce se spojí s hmotou v kompaktní celek.
4. Slyšela jsem i o variantě Panna Cotty bez cukru, kterou však nedoplňuje sladká ovocná omáčka, ale zelenina, kaviár a jiné slanější dobrůtky. Prostě pro ty, kteří sladké neradi.
Příprava Panna Cotty
Do studené vody namočte 6 plátků želatiny a nechte ji bokem změknout. Mezitím si podélně rozkrojte vanilkový lusk a dřeň opatrně nožem vydlabejte do jiné misky. Přidejte 500 g smetany, a pokud jste se rozhodli pro sladkou variantu, přidejte 70 g cukru. Směs přiveďte k varu. Jakmile směs zchladne, přidejte do směsi také připravenou želatinu. Při práci s různými typy želatiny se vždy řiďte návodem na obalu – občas se jejich příprava liší. Směs rozlijte rovnoměrně do formiček a nechte jej v lednici ztuhnout – nejlépe přes noc.
Příprava ovocné omáčky
Zvolte si ovoce, ze kterého chcete omáčku udělat. Mne se osvědčily především tyto druhy: jahody, maliny, třešně, višně, borůvky, ostružiny nebo tzv. směs lesního ovoce. Můj přítel naopak miluje kyselejší červený rybíz, nebo směs červeného a černého rybízu.
Ovoce dejte do hrnce a přidejte cukr. Optimálně na 3 lžíce ovoce jednu zarovnanou polévkou lžíci cukru. Ale množství cukru závisí na vaší chuti a kyselosti ovoce. Vše dejte na plotnu a za mírného míchaní, jenom aby se směs na dně nepřichytla, nechte omáčku dojít k varu: pokud je ovoce větší, můžete i krátce povařit. Výsledkem má být ovocné omáčka, ve které zůstanou celé kosíčky ovoce. Takže pozor – nerozvařte jej úplně! Omáčku mírně zchlaďte v lázni ze studenou vodou.
A servírujeme
Panna Cottu je nutné vyklopit z formiček. Pokud to nejde, ponořte formičku jednu po druhé na pár sekund až po okraj do horké vody. Ale pozor! Jenom na chvilku, aby se vám dort nezačal roztékat. Pak formičku překlopte na talíř.
Nejelegantnější je servírovat Panna Cottu na větším bílém porcelánovém talíři. Nebojte se „ plýtvat“ prostorem. Z jedné strany polijte Panna Cottu ovocnou omáčkou tak, aby vznikl krásný kontrast sněhově bílého desertu a bílé omáčky. Můžete přidat také čerstvé ovoce. Vršek ozdobte lístečky máty. K dokonalosti servírování dotáhnete, pokud okraj talíře posypete přes sítko závojem práškového cukru a do něj nakreslíte pomocí lití řidší části omáčky ze lžičky vlnovky, kytičky či kolečka.