Připravujte pouze čerstvé ryby

Připravujte pouze čerstvé ryby

Pokud ryba není příliš čerstvá, pak nechutná zrovna nejlépe

Proto je důležité vybírat jen čerstvé ryby nebo mořské produkty. Důležitý je výběr solidního prodejce. Co se týče chlazených ryb, měly by být nejlépe jeden den staré, u mražených mořských ryb je výhodou, když je ryba nebo mořské produkty mražená přímo na moři. Maso čerstvé ryby by mělo vždy být pevné a nemělo by být pochybně cítit. Nebojte se zeptat prodejce, kdy byla ryba do prodejny dovezena. Rybu dopravte domů co nejrychleji, nenechte ji dlouho v tašce. Měla by se pak spotřebovat do 24 hodin a zatím ji skladujte v nejchladnější části í ledničky. Před přípravou ji opláchneme studenou vodou. U ryb a zejména u mořských ryb a produktů se zhoršuje mnohem rychleji kvalita než u ostatního masa. Bakteriový růst je mnohem rychlejší, maximální doba pro zachování kvality je pro čerstvou rybu prvotřídní jakosti pět dní.

Ryba nebo mořské produkty mražené na moři je obvykle čerstvější než takzvaná „čerstvá ryba“, koupená chlazená, u níž může trvat několik dní, než dorazí na pult. Ryby zpracované a mražené přímo na lodi během několika hodin jsou kvalitnější. Při koupi ale dejte pozor, zda je balíček s rybou neporušený, zda nevypadá, že by rozmrzl a znovu byl zmražen. Mraženou rybu nebo mořské produkty, nechte roztát v ledničce pomalu, po 24 hodiny, pokud spěcháte, můžete ji zabalenou nechat ve studené vodě namísto při pokojové teplotě. Zpracujte ji pak co nejdříve a minimalizujte ztrátu šťáv. Pozor, ze zmrazené ryby stáhneme kůži jen tehdy, když je ještě zmrazená. Rybí kůže klouže, a tak nám pomůže utěrka. Rozmraženou rybu musíme zpracovat, pak ji znovu nesmíme mrazit, právě kvůli zmíněnému bakteriálnímu nebezpečí. Pach rybiny odstraníme pokapáním citrónem, nebo můžeme maso vložit na chvíli do mističky s mlékem a pak opláchnout ve studené vodě. Chuť můžeme také vylepšit naložením masa v bílém víně, před tepelnou úpravou. Prkénko, na němž jsme rybu zpracovali opláchneme studenou vodou a pak vytřeme citrónem. 

Rybí filé s houbami
Potřebujeme čtyři kousky rybího filé, 2 šálky rýže, 300 g čerstvých hub, sůl, kmín, kari koření, pórek, nakrájený nadrobno, kousek másla a ¼ litru masového vývaru (i z masoxu). Rýži namočíme asi na 20 minut do vody. Nakrájené houby podusíme krátce na másle. Do pekáčku dáme vrstvu rybího filé, které osolíme a okmínujeme, na to připravené houby a na ně vrstvu pórku. Na vrch nasypeme propláchnutou rýži, kterou posypeme kari kořením a zalijeme vývarem. Pečeme v troubě do té doby, až je rýže měkká.

Zdroj fotografií: Irena Voříšková

Mohlo by vás zajímat