Letní saláty – inspirujte se netradičními recepty
Léto je charakteristické vysokými teplotami, během kterých většina z nás nemá na jídlo ani moc chuť. Bez živin se ale neobejdeme, popíjením osvěžujících nápojů sice nějaké přijmeme, ale ne všechny. Co si dát k jídlu, aby nás pak netížil žaludek, chutnalo nám a jídlo jsme si vychutnali? Co třeba letní saláty, které hrají všemi barvami a mohou mít i netradiční chutě?
Letní pokrmy by měly být lehké, a přitom zdravé
Když jdete v zimě do restaurace, nejspíš si dáte smažený sýr, svíčkovou nebo guláš, doma si připravíte krkovici v troubě, řízek, těstoviny, buchtičky s krémem, teplou polévku a další dobroty. V létě tomu ale nejspíš bude jinak, těžká jídla totiž nejsou tím pravým. Letní počasí přímo vybízí ke zdravějšímu stravování, o ovoce ani zeleninu totiž není nouze. Něco možná najdete na zahrádce, něco koupíte na farmářských trzích, pro zbytek zajdete do obchodu.
Nabídka je široká, na své si přijde každý a připraví pokrmy, které naše tělo v létě potřebuje. A jaké to vůbec jsou? Jednoznačně ty studené, které naše tělo ochladí, osvěží a dodají mu vše, co potřebuje.
Co by v letním jídelníčku nemělo chybět?
Tělo v létě potřebuje dostatek tekutin, takže je třeba opravdu důsledně dodržovat pitný režim a předejít přehřátí organismu a jeho dehydrataci. Ideální je k tomu čistá pramenitá voda, do které přidáte plátek citronu, pomeranče, okurky, snítku máty nebo meduňky, případně si připravíte nějaké osvěžující limonády z ovoce či zeleninové šťávy.
A jídlo? To by mělo zahrnovat lehké potraviny, které tělo nezatíží, naopak ho osvěží. Vhodné tak jsou studené pokrmy s ovocem, zeleninou a čerstvými rybami, studené polévky, tvarohové pomazánky a zakysané mléčné výrobky.
Víte, že v létě si zvládnete snadno a rychle připravit saláty na tisíc způsobů? Nevěříte? Tady je pro inspiraci pár zdravých receptů na méně tradiční letní saláty, které si můžete dopřát jako hlavní jídlo. Jsou nízkokalorické, najdete v nich potřebné vitamíny, minerály i vlákninu, která je důležitá pro správné trávení.
Tip číslo jedna: Bulgurový salát se zeleninou a sýrem
Bulgur, který se vyrábí z pšeničného zrna, je lehce stravitelný, najdete v něm spoustu živin (vlákninu, hořčík, fosfor, vápník, zinek, draslík, vitamíny skupiny B, vitamín E a další) a potěší vás jeho oříšková chuť. Salát si připravíte snadno a rychle, potřebovat budete bulgur, který uvaříte dle návodu, najemno nasekané vlašské ořechy, zeleninu dle chuti a camembert. To vše promícháte a zakápnete citronovou šťávou.
Tip číslo dva: Salát s rokfórem, hruškami a avokádem
Skvělý salát, který přijde k chuti i během letních dnů, je salát z plísňového sýru (např. rokfór), hrušek nakrájených na kousky, listového salátu (např. polníček), na kousky nakrájeného avokáda, hrstí vlašských ořechů a se zálivkou z vinného octa, olivového oleje, česneku a hořčice, nebo dietní zálivkou od KetoDiet.
Tip číslo tři: Listový salát s kozím sýrem a granátovým jablkem
Listový salát může mít mnoho podob, je bohatý na vitamíny, lehce stravitelný a ideální na léto. Ať už vsadíte na klasický hlávkový salát, rukolu nebo polníček, když k salátu přidáte na kousky nakrájený kozí sýr, jadérka z granátového jablíčka, hrst ořechů a polijete vše oblíbenou zálivkou, máte během pár minut dokonalý oběd, který potěší chuťové buňky i oko.
Tip číslo čtyři: Salát s lososem
Losos je bohatý na bílkoviny a vitamíny, pozitivně působí na náš mozek, oči, cévní systém i klouby, byla by škoda, si ho občas nedopřát. V létě je ideální na gril i do salátů, a to jak těstovinových, tak těch zeleninových. Zatoužily vaše chuťové pohárky po těstovinovém salátu? Lososa ogrilujte, těstoviny uvařte, stejně tak vajíčko. Nakrájejte zeleninu (okurka, rajče, paprika, ředkvičky a další), smíchejte ji s těstovinami, na ně položte nakrájeného lososa a rozkrojené vajíčko. Zalijte oblíbeným dresingem a podávejte. Že byste raději ten zeleninový? Pak těstoviny nahraďte listovou zeleninou (hlávkový salát, mangold, rukola, baby špenát apod.).
Tip číslo pět: Avokádový salát s krevetami
Proč si občas nedopřát i něco, co běžně nejíme? Co třeba krevety opražené na česneku v kombinaci s avokádem nakrájeným na kousky, cherry rajčátky, olivami a směsí listových salátků, to vše zalité zálivkou z citronové šťávy, kopru a olivového oleje?