RAW vánoční cukroví – chutné, zdravé i dietní
Vánoce bez cukroví si snad nikdo nedokáže představit. Tradiční vánoční pochoutky nejsou ale zrovna dietní a proto vám přinášíme zdravější alternativu v podobě RAW cukroví.
Raw food neboli živá strava je v poslední době velkým trendem ve stravování a zdravém životním stylu vůbec. Jeho podstata stojí na konzumaci tepelně neupravovaných potravin a samozřejmě racionální stravě, která je základem v boji proti obezitě. Proto jsme se rozhodli představit vám příjemnou a chutnou alternativu vánočního cukroví – RAW cukroví, abyste si i vy užili vánoční pohodu při zdravém mlsání.
RAW KULIČKY
Kuličky jsou asi nejčastějším RAW cukrovím a mají řadu obměn. Jejich základem jsou vždy ořechy a sušené ovoce, kdy nejprve rozsekáme nebo rozmixujeme ořechy či směs ořechů, do nožového mixéru přidáme sušené ovoce dle chuti a necháme sekat, dokud nevznikne lepivá drť. Tu okořeníme dle chuti a pořádně prohněteme. Z těsta můžeme udělat kuličky, které ještě obalíme třeba v kokosu, karobu a podobně.
Odzkoušené kombinace:
Mandle, rozinky, skořice, kokosová moučka
Vlašské ořechy, rozinky, kokosová moučka
Kokos se slunečnicí 3 : 1, datle, kokosová moučka
Slunečnicová semínka, rozinky, zázvor, mák
Mandle, datle, karob
RAW VANILKOVÉ ROHLÍČKY
Na 20 rohlíčků velikosti 5 cm potřebujete:
1 hrnek kešu (140g)
1 hrnek vlašských ořechů (100g)
6 lžic strouhaného kakaového másla (25g)
2 vanilkové lusky – dřeň
2-4 lžíce medu/agáve sirupu/datlového sirupu
1. Nastrouhané kakaové máslo rozpustíte ve vodní lázni.
2. Než se rozehřeje, připravte si mleté ořechy a vydlabanou dřeň z lusků (ne semínka). Dřeň vmíchejte do 2 lžic medu a směs smíchejte s rozpuštěným máslem a poté i s ořechy.
3. Ze směsi uhnětete těsto a ochutnáte, popřípadě jej ještě doslaďte 1-2 lžícemi medu.
4. Těsto vyválejte do válečku, rozkrájejte na kolečka a vytvarujte rohlíčky, které dejte ztuhnout do lednice. Skladujte v otevřené nádobě.
MERUŇKOVÉ PERNÍČKY
Na 20 perníčků velikosti 4 cm potřebujete:
80 g nesířených sušených meruněk
40 g mletých mandlí
2 lžíce citronové šťávy z bio citronu
perníkové koření
1. Sušené meruňky rozsekejte v mixéru, mlýnku či ručně na jemno, vznikne lepivá pasta s kousky. Vmíchejte citronovou šťávu, mandle namleté na prášek a uhněťte těsto. Dle chuti okořeňte perníkových kořením. Než jej vyválíte, je dobré nechat ho chvíli ztuhnout v lednici.
2. Těsto vyválejte na tenčí placky mezi dvěma potravinovými fóliemi a vykrajujte formičkami dle libosti.
3. Perníčky sušte přes noc v horkovzdušné troubě nebo sušičce do teploty 42°C. Po usušení můžete nechat ještě více ztuhnout v lednici. Opět skladujte v otevřené nádobě.
ČOKO VĚNEČKY S KOKOSOVO - POMERANČOVÝM KRÉMEM
Věnečky:
200 g pohanky
120 g datlí
50 g nepraženého kakaa
50 g lněných semínek
50 g kokosu
1. Propláchněte pohanku, zalijte vodou a nechte přes noc změknout.
2. Druhý den opláchněte datle a také zalijte trochou vody, tak aby byly jen lehce ponořené a nechte odstát 2 hodiny. Lněná semínka zalijte 100 ml vody a také nechte odstát 1 – 2 hodiny.
3. Pohanku opět propláchněte, nechte okapat a vložte do nožového mixéru. Přidejte okapané datle a rozmixujte je spolu s pohankou na hladkou kaši.
4. Rozmixovanou směs přendejte do mísy, přidejte odmočená lněná semínka, kakao, kokos a promíchejte.
5. Hmotou naplňte zdobící sáček bez nástavce a vytlačujte ji do dlouhých úzkých válečků, které následně nakrájejte na menší kousky, z nichž utvořte kolečka. Ty vyrovnejte na pečící papír a teprve potom rozplácněte, aby dobře proschly. Aby se vám nelepily na prsty, omotejte si je pečícím papírem.
6. Takto nechte sušit, dokud nebudou věnečky křupavé. Můžete využít i sušičku na ovoce.
Krém:
160 g bio kokosu
3 lžíce agáve sirupu
strouhaná pomerančová kůra 1-2 lžičky (dle chuti)
Bio kokos nasypte do mixéru a nechte mixovat cca 10 minut, dokud nebude ve formě tekutého másla. Nemusíte mixovat celých 10 min. v kuse, nechte svůj mixér chvíli oddechnout. Jakmile máte máslo, přendejte jej do mísy, přidejte agáve sirup, pomerančovou kůru a promíchejte. Vznikne vám tuhý krém, který díky své hustotě snadno nanesete na věneček a druhým věnečkem přiklopíte a přitisknete.
Tuto luxusní pochoutku jsme museli ochutnat, a proto ji vám srdečně doporučujeme. RAW věnečky jsou vynikající i bez krému, i když méně sladké. A pokud se vám nechce plnit je krémem, dejte jen do těsta trošku více datlí.
Krásné vánoční svátky se zdravím cukrovím!
Zdroj: google.com