Recepty s pohankou jsou užitečné jako prevence křečových žil!
Pohanka neobsahuje lepek, to ocení ti, kteří musí držet bezlepkovou dietu.
Pokud chcete z pohanky vařit, musíte ji umět koupit a skladovat. Pohanku najdeme v regálech hypermarketů nebo v obchodech zdravé výživy. Můžeme koupit buď loupanou pohanku ve formě krup v sáčcích po 0,5 kg nebo drcenou pohanku pod názvem pohanka lámanka. Koupit lze také pohankovou krupici a pohankovou mouku. Záleží na tom, co chceme zpohanky uvařit.
Pohanku nebo pohankovou mouku a pohankovou krupici skladuje vuzavřené nádobě nebo v papírovém pytlíku na chladném a temném místě maximálně do jednoho roku. Pohanka má v kuchyni široké použití. Pohanku lze použít všude tam, kde se používají obiloviny nebo mouka. Lze ji použít nejen k přípravě kaší, ale také k přípravě nákypů, do polévek, jako přílohu k masu, rybám, do mletých mas, do zeleninových pokrmů. Pohankovou mouku, pohankovou krupici lze použít stejným způsobem jako pšeničnou mouku a krupici. Palačinky, lívance, buchty, bábovka, dezerty z pohankové mouky jsou velice chutné.
Vyzkoušejte recepty z pohanky ve formě krup
Pohanková polévka s rukolou(1 porce)
Suroviny: 15 g pohanky, 10 ml (1 polévková lžíce) oleje, 10 g cibule, 10 g mrkve, 10 g celeru, 10 g petržele, sůl, pepř, rukola. Pohanku vypereme ve studené vodě a necháme okapat. Mrkev, celer, petržel očistíme a nahrubo nastrouháme. Oloupanou cibuli nasekáme najemno, česnek oloupeme a utřeme. Rukolu omyjeme a necháme osušit. Mrkev, celer, petržel zalijeme vodou a vaříme na mírném ohni cca 45 minut, a potom přecedíme, vznikne nám vývar. Na oleji orestujeme vypranou pohanku, zalijeme vodou, povaříme cca 3 minuty, potom ji zakryjeme pokličkou, odstavíme zplotny a necháme cca 25 minut bobtnat. K měkké pohance přilijeme vývar, přidáme najemno nasekanou cibuli, utřený česnek, dochutíme solí a pepřem a prohřejeme. Do hotové polévky vmícháme rukolu a ihned podáváme.
Pohanka na italský způsob(1 porce)
Suroviny: 100 g pohanky, 10 ml (1 polévkové lžíce) oleje, 30 g cibule, 20 g protlaku, 50 g rajčat, 10 g česneku, čerstvá bazalka, sůl. Pohanku spaříme horkou vodou a propláchneme studenou vodou. Vaříme ji jako rýži, tj. na jeden díl pohanky dáme dva díly vody, zakryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni 15 až 20 minut. Mezitím oloupeme cibuli, nasekáme ji najemno a orestujeme na oleji. Přidáme oloupaný, utřený česnek, sůl, rajský protlak, mírně podlijeme vodou a povaříme cca 15 minut. Mezitím omyjeme rajčata a nakrájíme je na osminky. Čerstvé lístky bazalky natrháme a omyjeme. Ke směsi z oleje, cibule, česneku a protlaku přidáme pohanku, promícháme, zdobíme čerstvými lístky bazalky a obložíme nakrájenými rajčaty.
Pohankový nákyp s jablky, ořechy a medem
Suroviny: 150 g pohanky, 50 g jablek, 5 g vlašských ořechů, 1 vejce, 5 g (1 kávová lžička) medu, 10 g (1 polévková lžíce) másla + máslo (vymazání), skořice. Pohanku spaříme horkou vodou, propláchneme studenou vodou a uvaříme tak, že na jeden díl pohanky dáme dva díly vody. Pohanku necháme vychladnout. Žloutek vyšleháme s máslem, z bílku ušleháme sníh a smícháme s medem a vychladlou pohankou. Jablka omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, jádra ořechů rozdrtíme. Zapékací misku nebo formu vymažeme máslem a vrstvíme tak, že na dno dáme směs pohanky, na ní dáme jablka s ořechy a sypeme skořicí a opět směs pohanky. Poslední vrstva je směs pohanky. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 minut.
Pohanková kaše se švestkami a medem (1 porce)
Suroviny: 150 g pohanky, 40 ml mléka, 50 g čerstvých švestek, 5 g (1 kávová lžička) másla, 5 g medu, skořice. Pohanku spaříme a scedíme. Zalijeme mlékem a přivedeme kvaru, ale nevaříme. Jakmile ji přivedeme kvaru, odstavíme zplotny, přikryjeme pokličkou a necháme nabobtnat a změknout. K ještě horké pohance přidáme máslo. Mezitím omyjeme švestky a nakrájíme je na malé kousky a přidáme med. Švestky s medem přidáme do pohanky, posypeme skořicí a podáváme.
Dušená pohanka jako příloha k masu, k rybám (1 porce)
Suroviny: 80 g pohanky, 10 ml oleje, sůl. Pohanku přebereme, spaříme horkou vodou a propláchneme studenou vodou. Vaříme ji jako rýži, tj. na jeden díl pohanky dáme dva díly vody, přidáme olej, sůl, zakryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni 15 až 20 minut. Pohanku nemícháme, aby zrna zůstala celá.
Recepty z pohanky ve formě lámanky vám budou rovněž chutnat!
Pohanku lámanku dáváme všude tam, kam dáváme mleté maso. Můžeme z ní např. udělat sekanou, prejt nebo sní můžeme naplnit papriky, které uvaříme vrajské omáčce. Než začneme z pohanky lámanky něco připravovat, vždy ji nejprve uvaříme tímto způsobem: Pohanku lámanku vždy propláchneme ve studené vodě a vaříme tak, že na 1,5 dílu vody dáme 1 díl pohanky. Nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2 až 3 minuty, potom odstavíme a necháme 15 minut dojít, nemícháme.
Pohanková sekaná (1 porce)
Suroviny: 80 g pohanky, 50 g cibule, 20 g česneku, strouhanka (dle potřeby), 1 vejce, sůl, pepř, majoránka, olej (pečení), 5 g másla. Pohanku lámanku uvaříme a necháme vychladnout. Vmíse smícháme pohanku, vejce, oloupanou, najemno nasekanou cibuli, oloupaný, utřeny česnek, majoránku, sůl, pepř a přidáme strouhanku, aby vzniklo tvárné těsto, a vytvarujeme z něho šišku. Šišku dáme do pekáče vymazaného olejem, podlijeme vodou, na šišku dáme plátky másla a pečeme do zlatova, cca 45 minut. Podáváme s vařenými brambory a kysaným zelím nebo zeleninovým salátem. Můžeme podávat také krajské omáčce a rýži.
Pohankový prejt (1 porce)
Suroviny: 80 g pohanky, 50 g cibule, 20 g česneku, strouhanka (dle potřeby), 1 vejce, sůl, pepř, majoránka, olej (pečení), 5 g másla. Pohanku lámanku uvaříme a necháme vychladnout. V míse smícháme pohanku, vejce, oloupanou, najemno nasekanou cibuli, oloupaný, utřený česnek, majoránku, sůl, pepř a zahustíme strouhankou. Dáme do pekáče vymazaného olejem a pečeme do zlatova, nejprve přikrytý, potom prejt odklopíme, cca 45 minut. Podáváme s vařenými brambory a kysaným zelím nebo studený s chlebem a strouhaným křenem s jablky.
Zdroj obrázků: Fotolia.com