Seznamte se s méně tradičními obilovinami důležitými pro náš jídelníček

Seznamte se s méně tradičními obilovinami důležitými pro náš jídelníček

Náš jídelníček zpestřují i méně známé obiloviny

Seznamte se s obilovinami, které jsou prospěšnější než jiné! První zajímavou a dnes ne příliš tradiční obilovinou je pohanka. Pohanka není sice obilovina v pravém slova smyslu, ale díky vysokému obsahu škrobu je počítána mezi obiloviny. Její prospěšnost spočívá zejména ve vysokém obsahu rutinu.

Rutin zpevňuje cévní stěny, pomáhá zamezovat tvorbě krevních sraženin, snižuje propustnost krevních kapilár a zvyšuje jejich pružnost. Pohanka je vhodnou prevencí proti onemocněním srdce a cév. Jáhly jsou loupaná semena prosa. Jáhly jako jediná obilovina působí v našem těle zásadotvorně, jsou vhodné pro detoxikaci. V poslední době se na našem trhu objevil amarant. Je výjimečný vysokým obsahem bílkovin a obsahem esenciální aminokyseliny, lysinu, která se v ostatních obilovinách téměř nevyskytuje.

Podívejte se, co najdete v netradičních obilovinách
I tyto méně známé obiloviny obsahují vodu, škrob, malé množství tuků, vlákninu, bílkoviny, vitamín E, vitamíny skupiny B kromě vitamínu B12, minerální látky fosfor, vápník, hořčík, křemík, draslík, železo, sodík. Pohanka, jáhly, rýže, kukuřice a amarant neobsahují lepek, jsou vhodné pro všechny, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu.

Pohanka
Pohanka patří mezi rdesnovité rostliny, jedná se o pseudoobilovinu. Rutin, obsažený v pohance, má příznivý vliv na cévy. Díky rutinu je pohanka prevencí proti onemocněním srdce a cév. Vitamín C zvyšuje účinek rutinu. Pohanka obsahuje malé množství kalorií, což ocení zejména ti, kteří chtějí zhubnout. V kuchyni se používají celá semena pohanky nebo drcená pohanka, tzv. lámanka, ze semen pohanky se také mele mouka a krupice.

Jáhly
Jáhly jsou loupaná semena prosa. Jáhly mají vysoký obsah vlákniny a minerálů, hlavně křemíku a fosforu. Jáhly, jako jediná zásadotvorná obilovina, se mohou používat k detoxikaci těla.

Rýže
Rýže se pěstuje v tropických a subtropických oblastech. Existuje mnoho odrůd rýže, na našem trhu je rýže loupaná, neloupaná tzv. hnědá rýže natural, předvařená, tzv. paraboiled, pufovaná ve formě burisonů, jasmínová rýže, basmati rýže. Neloupaná, bílá rýže obsahuje pouze škrob, dodá tělu pouze energii, nic víc. Pro naše tělo má význam hnědá, neloupaná rýže, která kromě polysacharidů, tj. škrobu obsahuje další užitečné látky. Pufovaná rýže slouží k výrobě rýžových chlebíčků. Z rýže se mele mouka, ze které se vyrábí rýžové nudle zvané fun.

Kukuřice
Kukuřice pochází z Ameriky, u nás se moc nepěstovala. Kukuřice je velmi kalorická, vděčí za to vysokému obsahu sacharidů. Kromě sacharidů obsahuje, stejně jako ostatní obiloviny i další prospěšné látky, jako je vláknina, bílkoviny, malé množství tuku, vitamíny a minerály. Kukuřice slouží ke zpestření našeho jídelníčku, zejména mladá mražená nebo konzervovaná, která se používá jako zelenina. Z kukuřice se pražením vyrábím pop corn, kukuřičné vločky cornflakes, kukuřičné lupínky, mele se zní mouka, která se používá ve směsi s pšeničnou moukou a také se zní vyrábí kukuřičný škrob maizena.

Amarant
Amarant je pseudoobilovina patřící mezi laskavce. Amarant má největší obsah bílkovin a vlákniny ze všech obilovin. Z amarantu se používají drobná semena, ze kterých se mele mouka nebo se používají na posyp pečiva. Z amarantové mouky se vyrábějí cukrovinky, pečivo, amarantová mouka se používá hlavně v kombinaci s pšeničnou moukou. Naučte se z netradičních obilovin vařit!

Pohanka
Celá semena pohanky se hodí k přípravě kaší, nákypů, jako příloha k masu, rybám, do polévek, zeleninových jídel. Lámanka je vhodná do mletých mas a všude, kde se používá mleté maso. Z pohanky lámanky lze připravit např. sekanou nebo karbanátky. Pohanková mouka a krupice je oblíbená hlavně vUSA, Francii a východní Evropě. Pohanková mouka se používá stejně jako pšeničná mouka a krupice. Z pohankové mouky se připravuje ruské národní jídlo bliny se zakysanou smetanou.

Jáhly
Zatímco proso slouží jako krmivo pro exotické ptactvo, jeho loupaná semena, jáhly jsou součástí našeho jídelníčku. Jáhly se používají jako zavářka do polévek, na přípravu kaší, nákypů, tzv. jáhelníků, moučníků, placiček, knedlíků, karbanátků.

Rýže
Rýže je hlavní obilovina obyvatel tropických oblastí Asie, kteří připravují z rýže velké množství pro nás chuťově zajímavých jídel. V naší kuchyni má rýže využití pouze jako příloha k masu, rybám a k přípravě mála jídel, rizota, rýžové kaše a rýžových nákypů. Rýžové nudle a rýžová mouka se u nás občas používá na zahuštění polévek. Z rýžové mouky lze péci stejně jako např. z pšeničné nebo z pohankové mouky, ale u nás se rýžová mouka téměř nepoužívá.

Kukuřice
Mladá mražená nebo konzervovaná kukuřice se používá jako zelenina do zeleninových jídel, salátů nebo k masu. Vyzrálá kukuřice se konzumuje vařená se solí a máslem. Kukuřičný škrob maizena se používá k zahuštění, z kukuřičné mouky se hlavně vaří kukuřičná kaše zvaná polenta.

Amarant
Amarant je u nás málo známá obilovina. Semena a mouka jsou k dostání v prodejnách zdravé výživy. Amarantová mouka se nehodí samostatně na pečení, je třeba ji smíchat s jiným druhem mouky, aby těsto drželo pohromadě. Amarantová semena lze použít do zeleninových salátů.

 

Zdroj obrázků: Fotolia.com

Mohlo by vás zajímat