Sladké víkendové pečení s Martinem Škodou
Už jsme si uvařili polévku z červené řepy a upekli houbový závin. Nechtělo by to ale také dezert? Jeden přinášíme právě dnes!
JAHELNÍK S JABLKY, SUŠENÝM OVOCEM A OŘECHY
Na jahelník
- asi 100 g sušených švestek
- 80 g rozinek
- 4 lžíce rumu
- asi 150 g jáhel
- 650 ml mléka
- 50 g másla (plus kousek na vymazání formy)
- 6 lžic tekutého medu (nebo dle chuti)
- 3 vejce
- 450 g pevných jablek
- 80 g vlašských ořechů
- 1 lžička skořice
- šťáva z půlky citronu
- špetka soli
Na servírování
- asi 150 g zakysané smetany
- tekutý med (dle chuti)
Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Švestky překrájejte a namočte spolu s rozinkami do rumu. V případě krize rum vynechejte, ovoce chutná dobře i tak. Jáhly dvakrát spařte horkou vodou, aby se zbavily hořkosti. V hrnci rozehřejte mléko a jakmile začne vřít, šoupněte do něj jáhly a máslo. Ztlumte teplotu na minimum a nechte jáhly probublávat, dokud se nevytvoří hustá kaše, bude to trvat 20 až 30 minut. Občas je zamíchejte, ať se vám to nepřipálí.
Zatímco kaše chladne, rozšlehejte žloutky s medem a vyšlehejte taky bílky se špetkou soli (budou se šlehat lépe) na sníh, který se ani nehne. Poté žloutky promíchejte se zchladlou kaší a po částech přimíchejte taky sníh z bílků. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a rozprostřete do ní polovinu připravené kaše. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo, zakápněte citronem a rovnoměrně rozdělte na kaši. Přidejte taky špetku mleté skořice a dvě třetiny rozinek, švestek a posekaných oříšků.
Nakonec náplň zakryjte druhou vrstvou kaše a dozdobte zbylými rozinkami, švestkami a oříšky. Jahelník upečte, bude to trvat asi 30 minut. Na povrchu bude mít hezky zlatavou barvu.
Zchladlý jahelník podávejte se lžící dobré zakysané smetany a pár kapkami medu.
A co je Škoda nevědět?
Jahelník nejlíp chutná krátce po upečení, ale musím říct, že i po pár hodinách babčám pořád hodně ladil. Oříšky můžete nejdřív krátce opéct v troubě nebo na suché pánvi, v jahelníku pak vyniknou ještě líp.