Spalte tuky s pomocí jahod a pomerančů
Pomeranče a jahody jsou výborní spalovači tuků
Pomalu, ale jistě, se blíží doba plavek a je nejvyšší čas zajímat se o to, jak se zbavíme zimního tuku. Někdo ho za zimu nasbíral více, jiný zas méně. Ale v žádném případě nemá smysl nasazovat drastické diety, které obyčejně vedou jen k vyhladovění a výsledkem je, že místo dvou kil shozených máme čtyři nabraná.
Vyzkoušejte tedy takový dietní program, který vám bude zároveň i chutnat. Výborným spalovačem nadbytečných tuků je ovoce. Ovšem pozor, pro správné a zdravé hubnutí platí zásada, že byste ho za den neměli sníst více než dvě stě gramů. Zároveň by mělo být co nejméně sladké. Mezi takové druhy patří především jahody a pomeranče, jejichž energetická hodnota se pohybuje od 180 do 210 kilojoulů. Pamatujte ale i na to, že jednostranná strava se přejí a není pro tělo to pravé ořechové. Proto nezapomínejte každou dávku ovoce kombinovat s bílkovinami. Pomůže vám jogurt, mléko, kefír, netučný sýr, tvaroh apod. Pokud budete muset přislazovat, tak trochou medu, ale ovoce je dost chuťově výrazné, takže sladit není třeba. Dodržujte pravidelnost jídel a jíst byste měli 5x denně. Pitný režim platí samozřejmě v plné míře. Pro příklad uvádím i pár receptů, které můžete do jídelníčku zařadit.
Jahody.
Dokážou vás na delší dobu zasytit a obsahují dostatek pektinu a hlavně obrovské množství vitaminu C, a proto se řadí mezi vynikající spalovače tuků. Jakmile se objeví na trhu jahody za příznivou cenu, pusťte se do nich. Uvidíte, že kila půjdou dolů i bez pocitu hladu.
Jahodová polévka 100 g jahod rozmačkáme nebo rozmixujeme, přidáme šťávu z citrónu a špetku skořice a zahřejeme (nevaříme). Do toho přidáme 1 bílý netučný jogurt. Můžeme ji konzumovat teplou i studenou.
Jahodový koktejl. V půl litru mléka rozmixujeme asi 100 g čerstvých jahod. Pokud musíte, přislaďte lžičkou medu. Ozdobte lístky meduňky a vypijte na 2x.
Pomeranče.
Hořkost v pomerančích podporuje tvorbu žluče, a ta příznivě ovlivňuje trávení tuků. Citrusy zároveň obsahují vitamíny, ovocné kyseliny a enzymy, které dokáží rozproudit látkovou výměnu a zrychlit spalování tuků, takže pro hubnutí jsou ideálním ovocem. Tukové polštářky postupně mizí a nové nemají šanci.
Čerstvá pomerančová šťáva. Chcete-li si vymačkat čerstvou šťávu, nepoužívejte pomeranče neloupané, i když slupku po lisování vyhodíte. Pokud si nejste jisti, jestli pomeranče jsou chemicky neošetřené, pořádně kůru před vylisováním omyjte, nejlépe kartáčkem.
Pomerančové müsli. Vymačkejte jeden pomeranč. Navlhčete šťávou tři sušené švestky. Oloupejte další pomeranč a nakrájejte ho. Do ovoce přidejte 3 lžíce ovesných vloček, 100 g nízkotučného jogurtu, posypejte jednou lžičkou sezamových semínek a ozdobte lístky meduňky.
Zdroj fotografií: A-hoodia.com, Cocktailatlas.com, Ehow.com, Tropicalfruitshop.com