Těstoviny s domácím pestem podle kuchaře Martina Škody

Těstoviny s domácím pestem podle kuchaře Martina Škody

Poslední pátý recept, který jsme vybrali z kuchařky Škoda nevařit 2, vás potěší svým domácím pestem v kombinaci se sušenými rajčaty.

TĚSTOVINOVÝ SALÁT S DOMÁCÍM PESTEM, SUŠENÝMI RAJČATY A OKURKAMI CORNICHON

Na bylinkové pesto

  • 30 g lístků bazalky
  • 70 g kadeřavé petržele                                                                           
  • 20 g slunečnicových semínek (nebo piniových oříšků)
  • asi 130 ml rostlinného oleje
  • 2 malé stroužky česneku
  • 20 g strouhaného parmazánu
  • půlka citronu, sůl a černý pepř

Na salát

  • 500 g suchých těstovin fusilli
  • bylinkové pesto (viz předchozí odstavec)
  • 150 až 200 g okurek cornichon (když použijete normální a nakrájíte je, tolik se nestane)
  • hrst oliv (ideálně kalamata)
  • asi 100 g sušených rajčat v oleji
  • sůl a černý pepř
  • citronová šťáva (dle chuti)

Na servírování

  • 20 g parmazánu
  • extra panenský olivový olej (není nutný)

Do vyšší úzké nádoby nasekejte bazalku a petržel. Přidejte oloupané stroužky česneku, semínka a olej. Vše rozmixujte na jemnou kaši. Pokud bude potřeba, přilijte ještě trochu oleje, aby vzniklo středně husté pesto. Hotové pesto přesuňte do misky a dochuťte strouhaným parmazánem, solí, pepřem a citronovou šťávou.

Těstoviny uvařte v dobře osolené vodě podle návodu na obalu tak, aby byly skoro al dente. Po uvaření totiž ještě trochu dojdou a nikdo nechce, aby byly na kaši. Těstoviny slijte, zakápněte mírně olejem, který jste slili z rajčat a promíchejte. Hned, jak budou těstoviny vychladlé, nasypte je do mísy a promíchejte s hotovým pestem, olivami, okurkami a nakrájenými rajčaty. Salát dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Před podáváním nechte salát ideálně hodinu odpočinout, aby se všechny ingredience spojily a vytvořily explozi chutí, na kterou se jen tak nezapomíná.

A co je Škoda nevědět?
Místo klasických fusilli klidně použijte jiné krátké těstoviny, jako jsou penne a farfalle, nebo třeba maďarskou tarhoňu.

 

Mohlo by vás zajímat