Těstoviny s domácím pestem podle kuchaře Martina Škody
Poslední pátý recept, který jsme vybrali z kuchařky Škoda nevařit 2, vás potěší svým domácím pestem v kombinaci se sušenými rajčaty.
TĚSTOVINOVÝ SALÁT S DOMÁCÍM PESTEM, SUŠENÝMI RAJČATY A OKURKAMI CORNICHON
Na bylinkové pesto
- 30 g lístků bazalky
- 70 g kadeřavé petržele
- 20 g slunečnicových semínek (nebo piniových oříšků)
- asi 130 ml rostlinného oleje
- 2 malé stroužky česneku
- 20 g strouhaného parmazánu
- půlka citronu, sůl a černý pepř
Na salát
- 500 g suchých těstovin fusilli
- bylinkové pesto (viz předchozí odstavec)
- 150 až 200 g okurek cornichon (když použijete normální a nakrájíte je, tolik se nestane)
- hrst oliv (ideálně kalamata)
- asi 100 g sušených rajčat v oleji
- sůl a černý pepř
- citronová šťáva (dle chuti)
Na servírování
- 20 g parmazánu
- extra panenský olivový olej (není nutný)
Do vyšší úzké nádoby nasekejte bazalku a petržel. Přidejte oloupané stroužky česneku, semínka a olej. Vše rozmixujte na jemnou kaši. Pokud bude potřeba, přilijte ještě trochu oleje, aby vzniklo středně husté pesto. Hotové pesto přesuňte do misky a dochuťte strouhaným parmazánem, solí, pepřem a citronovou šťávou.
Těstoviny uvařte v dobře osolené vodě podle návodu na obalu tak, aby byly skoro al dente. Po uvaření totiž ještě trochu dojdou a nikdo nechce, aby byly na kaši. Těstoviny slijte, zakápněte mírně olejem, který jste slili z rajčat a promíchejte. Hned, jak budou těstoviny vychladlé, nasypte je do mísy a promíchejte s hotovým pestem, olivami, okurkami a nakrájenými rajčaty. Salát dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Před podáváním nechte salát ideálně hodinu odpočinout, aby se všechny ingredience spojily a vytvořily explozi chutí, na kterou se jen tak nezapomíná.
A co je Škoda nevědět?
Místo klasických fusilli klidně použijte jiné krátké těstoviny, jako jsou penne a farfalle, nebo třeba maďarskou tarhoňu.