Tipy na dokonalé letní grilování

Tipy na dokonalé letní grilování

Pohodové chvíle u grilu s přáteli a rodinou vyhledáváme v létě prakticky každý víkend. Dnes vám přinášíme tipy, jak správně grilovat a co si na grilu nejlépe vychutnat.

Základem na letní grilování je maso a masné výrobky k opékání i grilování, které v nejvyšší kvalitě pořídíte v Řeznictví Globus. A protože ke grilu patří i čerstvé pečivo, vyberete si jistě i z nabídky v místním pekařství.

Co si z grilu nejvíce vychutnáte

Největším tahákem letošního roku bude bezpochyby Globus hamburger, na něm řezníci a pekaři z Globusu usilovně pracovali. Suroviny na něj seženou zákazníci ve všech hypermarketech Globus. V Řeznictví Globus používají výhradně hovězí maso z českých chovů a chuť hamburgeru je doladěna k dokonalosti za pomoci bylinek a koření. Bulky od pekařů z Globusu jsou ve světlé i tmavé variantě, která obsahuje vícezrnnou směs (len, slunečnice, pšeničné otruby).

Jak správně grilovat

Grilujeme pouze v žáru ze sálajícího dřevěného uhlí nebo dřeva, nikdy ne přímo v plamenech. Na grilování drůbeže a velkých kousků masa je nejlepší gril s víkem: víko odráží sálající teplo a drůbež nebo maso se tak pečou z obou stran. To je dobré pro pomalé propékání. Snažíme se vždy zabránit odkapávání tuku z opékaného masa nebo uzenin do ohně. Na některých typech grilů to však jde těžko, ale zde výborně pomůžou alobalové misky nebo tácy, které jsou vyráběny právě za tímto účelem. Jsou v nich otvory, takže se vše pěkně griluje a tuk neodkapává do ohně pod roštem.

Pokud nemáme jehly na špíz a používáme špejle, tak je napřed pořádně namočíme ve vodě, aby se rychle nepálily. Nejlepší je grilovat maso marinované, které je předem uležené v marinádě. Marináda usnadňuje grilování a masu dodává křehkost a chuť podle koření a přísad, které jsme do ní použili. Marinádu připravujeme vždy čerstvou a z co nejkvalitnějšího oleje. Marinovat maso bychom měli alespoň 4 hodiny, běžně se maso marinuje přes noc před grilováním.
Dáváme pozor, aby na povrchu grilovaného masa nebylo suché koření, protože se po chvíli spálí. Takto okořeněné maso je třeba před i při grilování omastit.

Dietnější metoda grilování

Pokud chceme zvolit dietnější metodu pro grilování, grilujeme v alobalu. Použít ho můžeme pro maso, uzeniny, brambory i zeleninu. Na hotové grilované maso používáme jiné talíře a prkénka než na syrové maso před grilováním. Při otáčení grilovaného či opékaného masa, klobás nebo uzenin dáváme pozor, abychom je nepropíchli. Nejlepší jsou k tomu určené kleště.
 

Mohlo by vás zajímat