Top 100 zdravých potravin – seznamte se podrobně s potravinami, které by neměly chybět v našem jídelníčku!
Zdraví máme jen jedno, je třeba o něj pečovat
Víte které potraviny vám pomohou ke kráse, zůstat štíhlou, mít krásnou pleť, nehty, vlasy nebo třeba posílit nervy a lépe zvládat stres? Sestavili jsem pro vás seznam top 100 zdravých potravin. Rozdělili jsme je do kategorií podle toho, s jakým problémem nám dokáží pomoci bojovat. Je samozřejmé, že se tyto kategorie poněkud překrývají, vždyť naše duševno a tělesno jsou neoddělitelné.
Mezi top 100 zdravými potravinami najdete věci známé ale určitě i potraviny, které z našeho jídelníčku již vymizeli, nebo naopak, ještě k nám nedorazili. Pojďte se s námi naučit jíst! Kdo se vyzná v kombinatorice ví nejlépe, jaké nesčetné množství kombinací ze 100 zdravých potravin dokážeme vytvořit. Kolik? kolik jen chcete!
Zdravé potraviny pro krásu a štíhlou linii.
Otruby jsou bohaté na vlákninu, i při konzumaci malého množství, stačí 3 čajové lžičky denně, naplní žaludek a vyvolají pocit sytosti. Sója je nízkokalorická potravina svysokým obsahem rostlinných bílkovin, antioxidantů a vlákniny. Vláknina zpomaluje vstřebávání živin a podporuje činnost střev. Grapefruit patří mezi potraviny smalým množstvím energie a nízkým glykemickým indexem, kromě toho obsahuje enzymy, které spalují tuky. Rozpustná vláknina pektin spolu s nízkým obsahem kalorií a nízkým glykemickým indexem dělá z tohoto ovoce výborného pomocníka při hubnutí. Quinoa, známá též pod názvem merlík chilský, je zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. Vláknina zpomaluje vstřebávání sacharidů i tuků, bílkoviny dodávají pocit sytosti. Řecký bílý jogurt obsahuje dvakrát více bílkovin než jiné jogurty, to zněho dělá vhodnou potravinu pro hubnutí, bílkoviny dávají pocit sytosti. Kromě toho obsahuje malé množství tuků i sacharidů. Zelený čaj patří mezi účinné spalovače tuků hlavně v oblasti břicha, urychluje též metabolismus. Tmavá čokoláda (75% a více procentní) obsahuje vlákninu a theobromin, který má pozitivní vliv na hubnutí a snižuje chuť na sladké. Kromě toho dodává pocit sytosti, k nasycení stačí malý kousek kvalitní tmavé čokolády. Ovesné vločky jsou zdrojem pomalu vstřebatelných sacharidů, vlákniny, dodávají pocit sytosti, přispívají ke stálé hladině inzulínu v krvi. Inzulín je hormon, který má vliv na tělesnou hmotnost. Oregano spolu s dalším hořkým kořením podporují činnost slinivky břišní a vylučování kyseliny žlučové, která štěpí tuky a tím přispívají k hubnutí. Meruňky obsahují draslík, betakaroten a železo, díky těmto látkám mají zkrášlující účinek na pleť. Pivovarské kvasnice, díky vysokému obsahu bílkovin, vitamínů skupiny B a minerálů čistí pleť a podporují regeneraci vlasů a nehtů. Jáhly jsou loupaná zrna prosa. Odstraňují lámavost nehtů a podporují růst vlasů. Brusinky jsou bohatým zdrojem antioxidantů, podporují regeneraci pokožky a zpomalují proces stárnutí a pomáhají proti vráskám. Rajčata obsahují antioxidant lykopen, který zpomaluje proces stárnutí a pomáhá proti vráskám. Mandle, kombinace minerálů a antioxidantu vitamínu E obsažená v mandlích zpomaluje proces stárnutí a chrání proti vráskám. Špenát podporuje tvorbu kolagenu a tím i pevnou pleť. Dýně mají vysoký obsah vitamínu B5, C, E, obsahují také vápník, omega 3 mastné kyseliny a zinek. Kombinace těchto látek zajišťuje pevné a silné vlasy a nehty. Mrkev - betakaroteny obsažené v mrkvi chrání pokožku před škodlivými účinky UV záření tím, že ho rozptylují a brání jeho proniknutí do hlubších vrstev pokožky. Olivový olej obsahuje látky, které zpomalují stárnutí.
Zdravé potraviny pro pevné nervy a dobrou náladu.
Pšeničné klíčky jsou zdrojem aminokyseliny tryptofan, která je důležitá pro tvorbu hormonu serotoninu, jednoho ze základních přenašečů nervových vzruchů. Tryptofan pomáhá zbavit se napětí, úzkosti a neklidu. Kedlubny obsahují vitamín C, vitamíny skupiny B a další látky, které zlepšují náladu a pomáhají zvládnout stres. Papriky - díky vysokému obsahu vitamínu B6 zlepšuje náladu, je prevencí proti depresím. Okurka - aminokyselinu fenylalanin, obsažená v paprikách, podporuje dobrou náladu, pomáhá proti depresím. Skořice má uklidňující účinky, pomáhá uvolňovat napětí. Jahody jsou zdrojem aminokyseliny tyrosinu, která působí proti depresi. Černý rybíz - díky vysokému obsahu vitamínu C odstraňuje únavu, působí proti depresím a stresu. Houby obsahují antioxidant selen, který působí proti únavě, depresím a úzkostem. Avokádoj je bohatým zdrojem vitamínů B1 a B6. Avokádo odstraňuje nervozitu, působí proti náladovosti, podrážděnosti, podporuje dobrou náladu. Zelené bylinky patří mezi zdroje vitamínu C.
Pro dobrou fyzickou kondici
Vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin. Bílkoviny slouží k výstavbě i k regeneraci tkání a svalů. Bez dobře fungujících svalů není možná dobrá fyzická kondice. Krůtí maso je nízkokalorický zdroj kvalitních bílkovin. Kuřecí maso patří mezi významné zdroje bílkovin. Hovězí maso je zdroj bílkovin. Losos obsahuje rychle vstřebatelné bílkoviny a omega 3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro svalovou sílu. Tuňák patří mezi zdroje bílkovin a omega 3 mastných kyselin. Banány - toto lehce stravitelné ovoce dodá tělu energii a pomůže zvládat stres. Celozrnné těstoviny patří mezi výrobky zcelozrnných obilovin. Jsou kvalitním zdrojem polysacharidů, tj. škrobů. Syrovátka - tato nízkokalorická potravina je zdrojem vitamínů, minerálů a bílkovin, mezi ně patří např. bílkovina laktoferin, která je schopná vázat a transportovat železo, čím zvyšuje jeho vstřebatelnost. Slunečnicová semínka - kromě rostlinných tuků a vitamínu E obsahují aminokyseliny arginin, betain, glutanin. Tyto látky podporují obnovu svalové tkáně. Ananas podporuje činnost paměti. Fíky pomáhají proti únavě. Vlašské ořechy jsou zdrojem vitamínů skupiny B, podporují činnost srdce a mozkových cév. Máta podporuje činnost paměti. Sezamová semínka jsou zdrojem vitamínu B3, který je nezbytný pro správnou činnost mozku. Vnitřnosti jsou zdrojem látky, která podporuje schopnost koncentrace. Vepřové maso je zdrojem dopaminu, látky nezbytné pro činnost mozku. Hrášek je zdrojem vitamínu B1, zlepšuje činnost mozku. Rozinky jsou bohatým zdrojem vitamínů B1 a B6. Rozinky pomáhají odstranit únavu, a podporují činnost mozku. Káva je zdrojem acetylcholinu, jeho nedostatek se projevuje potížemi s pamětí koncentrací. Káva obsahuje i kofein, který má povzbuzující účinky, ale při jeho vyšší konzumaci hrozí riziko předávkování. Med snižuje v mozku produkci orexinu, přenašeče nervových vzruchů, který působí stav bdělosti. Pohanka - díky vysokému obsahu vitamínu B1 zlepšuje kvalitu spánku. Meduňka přispívá svými uklidňujícími účinky ke kvalitě spánku. Heřmánek je díky svým uklidňujícím účinkům osvědčeným pomocníkem pro dobrý spánek. Lískové ořechy jsou bohatým zdrojem aminokyseliny tryptofanu, který má uklidňující účinky. Levandule je osvědčený pomocník proti poruchám spánku. Třešně obsahují hormon melatonin, který se tvoří téměř výhradně v noci. Melatonin má vliv na kvalitu spánku. Cizrna je zdroj vitamínu B6, který mimo jiné podporuje kvalitní spánek. Halibut - tato chutná, lehce stravitelná mořská ryba je díky obsahu vitamínu B6 a aminokyseliny tryptofanu dobrým pomocníkem pro kvalitní spánek. Špalda je bohatým zdrojem tryptofanu. Fazole jsou zdrojem folátů, hořčíku a vlákniny. Snižují krevní tlak a cholesterol. Tofu - tento bohatý zdroj rostlinných bílkovin a vlákniny je vhodnou prevencí proti onemocnění srdce a cév. Pomeranče obsahují pektin, který na sebe váže cholesterol. Mangold - tato méně známá zelenina je zdrojem draslíku a hořčíku, minerálů nezbytných pro správnou činnost srdce a cév. Lněné semínko snižuje cholesterol díky obsahu vlákniny, lignanu a omega 3 mastných kyselin. Červená řepa je zdrojem antioxidačního barviva betalainu, který zní činí vhodnou potravinu jako prevenci proti nemocem srdce a cév. Makrela obsahuje omega 3 mastné kyseliny, které podporují správnou činnost srdce a cév. Plody moře jsou bohatými zdroji omega 3 mastných kyselin. Hrách je bohatý zdroj hořčíku, minerálu nezbytného pro správnou činnost srdce. Brambory obsahují sodík a draslík, minerály nezbytné pro správnou činnost srdce a cév. Mléko je díky obsahu vápníku, vitamínu D a bílkovin potravina pro pevné kosti. Eidam a další tvrdé sýry obsahují vápník, vitamín D i bílkoviny. Jsou vhodné pro zdravé kosti. Tvaroh je jeden z nejbohatších zdrojů kvalitních bílkovin. Obsahuje také vápník a vitamín D. Sardinky obsahují kromě bílkovin, vápníku a vitamínu D také kvalitní tuky. Mák je potravina s nejvyšším obsahem vápníku, v máku je 12 krát více bílkovin než v mléce. Sulc obsahuje želatinu, zdroj bílkovin pro stavbu kolagenu, který je potřebný pro správnou činnost kloubů. Želatina je obsažená v kůži, chrupavkách a pojivových tkání zvířat. Tlačenka je potravina s vysokým obsahem želatiny. Mořská řasa agar je zdravou náhradou želatiny. Žervé a další sýry tvarohového typu jsou cenným zdrojem bílkovin, vápníku i vitamínu D. Hnědá rýže je zdrojem hořčíku, který je nezbytný nejen pro správnou činnost srdce a cév, ale i pro zdravé kosti. Čínské zelí má minimum kalorií, ale mnoho vitamínů, které posilují imunitu. Zázvor obsahuje silice, které mu dodávají nejen charakteristickou štiplavou, aromatickou chuť, ale i léčivé účinky. Zázvor nejen podporuje imunitu, ale je i osvědčený prostředek proti kašli. Křen podporuje imunitu díky svým protiplísňovým a protibakteriálním účinkům. Cibule obsahuje silice s antibakteriálním účinkem, kromě silic obsahuje vitamín C i vitamín E. Česnek je díky svým protiplísňovým, antibakteriálním i antivirovým účinkům jeden z nejlepších pomocníku při podpoře imunity. Ředkvičky, stejně jako křen podporují imunitu svým proti protiplísňovým a protibakteriálním účinkům. Glukosinoláty a antioxidanty obsažené v brokolici slouží k posílení imunity. Celer obsahuje velké množství éterických olejů, které hubí bakterie a plísně. Listy celeru jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Borůvky jsou bohaté na vitamíny i antioxidanty, které podporují imunitu. Kyška, stejně jako ostatní zakysané mléčné výrobky obsahuje živé kultury prospěšných bakterií, které sídlí v tlustém střevě a podílejí se na správné funkci. Hlávkové zelí, bílé i červené působí v těle zásadotvorně, čímž ho detoxikuje. Kapusta je plná nejen vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, ale má i zásadotvorné účinky. Květák působí v našem těle zásadotvorně, stejně jako téměř všechna zelenina. Švestky jsou ovoce, které čistí tělo nejen svým zásadotvorným účinkem, ale též svým projímavým účinkem. Citrony mají kyselou chuť, ale v našem těle působí zásadotvorně, mají též velký obsah vody. Kiwi je ovoce s vysokým obsahem vody a zásadotvornými účinky. Ledový salát - kromě zásadotvorných účinků čistí tělo i díky vysokému obsahu vody. Mořská řasa nori a další mořské řasy dulse a wakame váží na sebe těžké kovy, které jsou vyloučeny z těla. Aloe vera - šťáva z listů aloe vera má nesilnější antioxidační účinky, kromě toho regeneruje celé naše tělo. Kopřiva - tato bylina má schopnost čistit krev a tím i celé tělo.
Zdroj obrázků: Fotolia