Už nevíte, co vařit? Inspirujte se rychlými, lahodnými a fit recepty na celý den!

Už nevíte, co vařit? Inspirujte se rychlými, lahodnými a fit recepty na celý den!

Izolace lidí v současné situaci přináší i svá pozitiva. Vaříme si domácí jídla, která prospívají našemu zažívání. Někdy jsme však už bezradní a tápeme nad tím, co připravit k jídlu a neustále tak opakujeme stejné pokrmy. Inspirujte se našimi fit recepty!

Zdroj fotografie: TeeFarm z Pixabay

Snídaně

Avokádová pěna

Ranní přísun energie lusknutím prstů. Tento recept je nebývale rychlý, ale zato extrémně chutný! Oblizovat se budete ještě do oběda, za to vám ručíme.

Ingredience:

- 2 avokáda
- 2 banány
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce tuhé vrstvy kokosového mléka (pokud nemůžete sehnat, postačí trošku bezlaktózového)
- 2 - 3 lžíce kvalitního kakaa
- ovoce dle chuti

Postup:

Vše vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Přelijte do vašich oblíbených skleniček a posypte libovolným ovocem.

Oběd

Dušená treska v citronové omáčce s celerovými hranolky

Treska patří k těm nejchutnějším mořským rybám a je bohatá na bílkoviny, vitamíny B6, B12, D, ale také na hořčík, draslík a omega-3 mastné kyseliny. Pokud ji pravidelně zařadíte do svého jídelníčku, zlepší se vám stav vaší kůže, zažívání, posílíte imunitu či snížíte stres. Doporučuje se také lidem s vysokým cholesterolem. Sama o sobě je velmi chutná, a tak nepotřebuje příliš kořenit. Při tepelné úpravě s ní zacházejte velmi rychle, protože její maso je mimořádně křehké. Celerové hranolky jsou k této mořské rybě vítanější přílohou než ty bramborové. Nepotřebují tolik oleje a budete se po nich cítit jednoduše fit.

Budete potřebovat:

- 2 menší filety tresky
- 3 polévkové lžíce kvalitního másla
- 1 menší citron (šťáva i kůra)
- 2 stroužky česneku
- 1 malou lžičku hořčice
- 1 polévkovou lžíci medu
- petrželku, pažitku či jarní cibulku na posypání
- trochu pepře
- 1 - 2 ks celeru
- mletou papriku
- himálajskou sůl
- tymián
- olivový olej za studena lisovaný

Jak na to:

Začneme s přílohou. Celer si očistíme, nakrájíme do tvaru hranolek a rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Polijeme olivovým olejem, posypeme mletou paprikou, tymiánem a himálajskou solí. Hranolky v této směsi pořádně obalíme. Necháme péct v předehřáté troubě na přibližně 45 minut při 220 °C, přičemž po 20 minutách hranolky obrátíme.

Mezitím si připravíme tresku. Do hluboké pánve vložíme máslo, prolisovaný česnek, šťávu a kůru z citronu, hořčici, med a pepř a do omáčky vložíme tresku. Na mírném plamenu necháme rybu přibližně 10 minut dusit. Na závěr ji můžete posypat čerstvou cibulkou či petrželkou.

Večeře

Ratatouille

Tradiční francouzský pokrm plný zeleniny si získal i české domácnosti, ale poněkud v jiném názvu, kterým je lečo. Kouzlo tohoto zdravého hrnce spočívá v kombinaci rajčat, papriky, lilku, blahodárné cukety, česneku a voňavých bylinek. O příznivých účincích cukety jsme psali v tomto článku, kde mimo jiné naleznete další skvělé recepty. Tento pokrm je vhodný i pro vegany.

Do hrnce nakrájejte a přidejte:

- 1 lilek
- 2 velké cukety
- 2 zralá rajčata
- 2 červené papriky
- 1 plechovku loupaných rajčat
- 4 stroužky česneku
- olivový olej
- 2 cibule
- rozmarýn, tymián, pepř a himálajskou sůl

Všechny suroviny smíchejte a půl hodiny nechte podusit. Podávejte s křupavým krajícem chleba.

Zdroj fotografií: Instagram @zanetapodlahova; pinterest.com

Mohlo by vás zajímat