Vybrat ten správný protein není jednoduché
Proto jsme si pro vás připravili krátký souhrn základních informací, díky kterým si vyberete protein přesně na míru vašim cílům a požadavkům.
Just Whey - GymBeam
Just Whey je vícesložkový syrovátkový protein vyrobený z mléka volně se pasoucích krav. Obsahuje funkční kombinaci syrovátkového koncentrátu, izolátu a hydrolyzátu, díky čemuž má v organismu skvělou využitelnost. Navíc je lehce stravitelný, a to i zásluhou přidaného komplexu trávicích enzymů Digezyme®. Snadno tak pomůže s příjmem bílkovin, které jsou důležité pro růst a udržení svalové hmoty i normálního stavu kostí.
KTERÝ PROTEIN SI VYBRAT?
Syrovátkové proteiny se obecně řadí k těm nejpopulárnějším. A není se čemu divit. Jedná se o skvělý zdroj bílkovin, který má výborné spektrum aminokyselin. Navíc i v poměru cena/výkon patří k nejvýhodnější volbě. Když už má člověk jasno, že sáhne po syrovátkovém proteinu, může ho zaskočit široký výběr.
Syrovátkový protein si můžeme představit jako koncentrovaný zdroj bílkovin, které pochází z kravského mléka. V podstatě je to to, co z mléka zbyde, když z něj odstraníme vše kromě syrovátkových bílkovin. Filtrací se tedy zbavíme kaseinových bílkovin, vody a části tuku i laktózy. Jednotlivé druhy proteinu se od sebe pak liší úrovní filtrace či hydrolýzy, podílem bílkovin a dalších obsažených složek. Stejně tak se lehce mění i podíl jednotlivých aminokyselin.
Jak se syrovátkový protein vyrábí?
Syrovátkové proteiny, které známe také jako whey proteiny, se vyrábějí z mléka. To obsahuje 20 % syrovátkových a 80 % kaseinových bílkovin. Pro zajímavost – abychom vytvořili 1 kg syrovátkového proteinu, potřebujeme přibližně 100 l kravského mléka.
7 nejlepších benefitů syrovátkového proteinu
- 1. Zrychlení metabolismu
- 2. Hubnutí a udržení hmotnosti
- 3. Růst a udržení svalů
- 4. Lepší regenerace
- 5. Podpora imunity
- 6. Snížení hladu a chutí
- 7. Podpora zdraví kostí
- Druhy syrovátkového proteinu
Neexistuje jen jeden typ syrovátkového proteinu. Podle různých odlišností při výrobě a výsledného složení rozlišujeme 3 základní typy syrovátkového proteinu:
- Syrovátkový koncentrát (WPC – Whey Protein Concentrate)
- skvělý poměr cena/výkon a univerzální využití. Pokud protein zatím nepoužíváte a hledáte ten, který bude váš první, je právě syrovátkový koncentrát skvělou volbou.
- Syrovátkový izolát (WPI – Whey Protein Isolate)
- Syrovátkový izolát je takový vylepšený brácha syrovátkového koncentrátu. Má „čistší” složení, pro které je typický například minimální obsah laktózy. Jedná se tak o protein, po kterém zpravidla sahají náročnější sportovci, protože chtějí více, než je běžný standard
- Syrovátkový hydrolyzát (WPH – Whey Protein Hydrolysate)
- Syrovátkový hydrolyzát můžete z doslechu znát také pod názvem „hydro”. To ovšem nijak nesouvisí s hydratací ani ničím podobným. Název je odvozený od specifického výrobního postupu, díky kterému vzniká vysoce kvalitní a dobře vstřebatelný protein.
Specifickou skupinou jsou pak také vícesložkové syrovátkové proteiny, které tvoří mix vybraných nebo všech typů syrovátkových proteinů.