Vybrat ten správný protein není jednoduché

Vybrat ten správný protein není jednoduché

Proto jsme si pro vás připravili krátký souhrn základních informací, díky kterým si vyberete protein přesně na míru vašim cílům a požadavkům.

Just Whey - GymBeam

Just Whey je vícesložkový syrovátkový protein vyrobený z mléka volně se pasoucích krav. Obsahuje funkční kombinaci syrovátkového koncentrátu, izolátu a hydrolyzátu, díky čemuž má v organismu skvělou využitelnost. Navíc je lehce stravitelný, a to i zásluhou přidaného komplexu trávicích enzymů Digezyme®. Snadno tak pomůže s příjmem bílkovin, které jsou důležité pro růst a udržení svalové hmoty i normálního stavu kostí.

KTERÝ PROTEIN SI VYBRAT?

Syrovátkové proteiny se obecně řadí k těm nejpopulárnějším. A není se čemu divit. Jedná se o skvělý zdroj bílkovin, který má výborné spektrum aminokyselin. Navíc i v poměru cena/výkon patří k nejvýhodnější volbě. Když už má člověk jasno, že sáhne po syrovátkovém proteinu, může ho zaskočit široký výběr. 

Syrovátkový protein si můžeme představit jako koncentrovaný zdroj bílkovin, které pochází z kravského mléka. V podstatě je to to, co z mléka zbyde, když z něj odstraníme vše kromě syrovátkových bílkovin. Filtrací se tedy zbavíme kaseinových bílkovin, vody a části tuku i laktózy. Jednotlivé druhy proteinu se od sebe pak liší úrovní filtrace či hydrolýzy, podílem bílkovin a dalších obsažených složek. Stejně tak se lehce mění i podíl jednotlivých aminokyselin.  

Jak se syrovátkový protein vyrábí?

Syrovátkové proteiny, které známe také jako whey proteiny, se vyrábějí z mléka. To obsahuje 20 % syrovátkových a 80 % kaseinových bílkovin. Pro zajímavost – abychom vytvořili 1 kg syrovátkového proteinu, potřebujeme přibližně 100 l kravského mléka.

7 nejlepších benefitů syrovátkového proteinu 

  1. 1. Zrychlení metabolismu
  2. 2. Hubnutí a udržení hmotnosti
  3. 3. Růst a udržení svalů
  4. 4. Lepší regenerace 
  5. 5. Podpora imunity
  6. 6. Snížení hladu a chutí
  7. 7. Podpora zdraví kostí
  8. Druhy syrovátkového proteinu

Neexistuje jen jeden typ syrovátkového proteinu. Podle různých odlišností při výrobě a výsledného složení rozlišujeme 3 základní typy syrovátkového proteinu:

  1. Syrovátkový koncentrát (WPC – Whey Protein Concentrate)
  2. skvělý poměr cena/výkon a univerzální využití. Pokud protein zatím nepoužíváte a hledáte ten, který bude váš první, je právě syrovátkový koncentrát skvělou volbou.
  3. Syrovátkový izolát (WPI – Whey Protein Isolate)
  4. Syrovátkový izolát je takový vylepšený brácha syrovátkového koncentrátu. Má „čistší” složení, pro které je typický například minimální obsah laktózy. Jedná se tak o protein, po kterém zpravidla sahají náročnější sportovci, protože chtějí více, než je běžný standard
  5. Syrovátkový hydrolyzát (WPH – Whey Protein Hydrolysate)
  6. Syrovátkový hydrolyzát můžete z doslechu znát také pod názvem „hydro”. To ovšem nijak nesouvisí s hydratací ani ničím podobným. Název je odvozený od specifického výrobního postupu, díky kterému vzniká vysoce kvalitní a dobře vstřebatelný protein. 

Specifickou skupinou jsou pak také vícesložkové syrovátkové proteiny, které tvoří mix vybraných nebo všech typů syrovátkových proteinů.

 

Mohlo by vás zajímat