Za vynález Piña Colady vděčíme náhodě

Za vynález Piña Colady vděčíme náhodě

Piňa colada je snad nejznámějším tropickým koktejlem na světě. 

Představte si, že ležíte na pláži Karibiku, posloucháte písničku Piña Colada a usrkáváte koktej a říkáte si, že takový lahodný koktejl nemohl vynalézt nikdo jiný než horkokrevný Kubánec či Portorikánec. Horkokrevný byl, ale zato Španěl, jmenoval se Ricardo Gracia.

Svůj první koktejl prý namíchal už ve 4 letech. Vlastnil dobře prosperující restauraci, kterou později prodal a přijal místo jako bar manager v hotelu Hilton v Madridu. Po pár letech, v roce 1954, ho hotel vyslal na Puerto Rico do San Juan. Tam se tradičně jako uvítací drink podával Coco Loco, mix kokosového mléka, rumu a kokosového krému a čerstvých plátků kokosu na ozdobu, vše z kokosových palem, které rostly kolem hotelu. Jednoho dne se vedení hotelu rozhodlo palmy pokácet a to znamenalo ránu pro Ricarda, nemohl ozdobit svůj koktejl čerstvým kokosem a bez ozdoby nechtěl drink podávat. Napadlo ho, že by kokosový plátek mohl nahradit ananasem a přilít trochu ananasové šťávy. Aby vylepšil chuť, přidal rozdrcený led a rozmixovaný ananas. To bylo právě tím okamžikem, kdy už všichni věděli, že vytvořil něco nového.

Z Coca Loca se stala Piña Colada, koktejl, který byl vlastně vytvořen náhodou. Jak se Ricardo přesouval v rámci hotelové sítě Hilton, svůj vynález si bral s sebou a časem se stal jedním z nejslavnějších koktejlů. Bohužel Richardovi nemohl být koktejl zapatentován, tak si velké jmění nevydělal. Co tento známý španělský název ale znamená? Jednoduše scezený ananas. Pan Ricardo o přípravě Piña Colady říká: ,,Musí být udělána s láskou. Naučte se dávat ingredience ve správném poměru, ale neodměřujte je, stačí odhadnout a dát, jak to vy cítíte. Jakákoliv práce, která je udělána s láskou, je uměním. Zapamatujte si, že se nejedná o ledový koktejl, ani o sorbet. Je to smetanové a krémové a ještě jednou krémové!

Jak připravit, aby bylo přesně podle vynálezcových představ? Je to tak jednoduché a postačí vám pouze 5 minut.
Ingredience: čerstvý ananas ( nebo ananasový džus), čerstvý kokosový ořech( postačí asi tak 50 ml kokosového krému), 50 ml bílého rum, 50ml kokosového rumu, led a mixér. Piña Coladu můžete připravit i jako nealkoholický koktejl, říká se mu Virgin Piña Colada. Nebo nahraďte rum za vodku a vytvořte si tak Chi Chi. Příprava: Nalijte kokosový krém do mixéru, můžete přidat i trochu nastrouhaného čerstvého kokosu. Rozdrťte led a dejte jej do mixéru společně s nakrájenými kousky ananasu. Poté přidejte rum a kokosový rum, vše dobře promixujte a už jen stačí nalít do sklenic nebo vydlabaného ananasu a nakonec ozdobte kouskem ananasu. Vychutnejte si Piña Coladu jako letní koktejl nebo aperitiv.

Mohlo by vás zajímat