Zima přináší chuť péct, co zkusit bezlepkové citrónové muffiny
Chladné počasí přináší touhou se více zdržovat doma a vytvořit si tu správnou sváteční atmosféru. Máte chuť péct? Co zkusit výborné bezlepkové muffiny s citronem?
Chladné měsíce jsou odjakživa spojovány s voňavými citrusy. Regály supermarketů se plní mandarinkami, pomeranči a citróny. Pojďte si s námi vychutnat bezlepkové dobroty, vhodné i pro vegany.
Co potřebujeme
- 1 hrnek kukuřičné mouky
- 1 hrnek mandlové mouky
- ½ hrnku třtinového cukru
- ½ hrnku kokosového oleje
- ½ hrnku mandlového mléka
- Citrónová kůra
- Citrónová šťáva
- Kypřící prášek
- Skořice
- Soda
- Sůl
Jak postupovat
Postup není nijak složitý a určitě ho bez problému zvládnete. Míchat začínáme vždy suché suroviny. Do velké mísy nasypeme obě mouky, třtinový cukr, kypřící prášek, čajovou lžičku sody a skořice, špetku soli a citrónovou kůru. Vše pořádně promícháme.
Později přilejeme rostlinné nebo živočišné mléko, to už je na vás. Ještě přidáme rozpuštěný kokosový olej a je hotovo. Rozehřejeme si troubu na 185 °C a naplníme muffiny do košíčků. Dáme je do trouby a mezitím si připravíme polevu. Smícháme vymačkanou šťávu z půlky citrónu a vmícháme moučkový cukr. Vznikne nám lepkavá poleva, kterou později nalijeme na muffiny.
Pokud chcete místo polevy raději nasekat čokoládu a nasypat ji na muffiny, tak to udělejte asi 5 minut před vypnutím trouby. Můžete do citrónové polevy přidat i potravinářské barvivo a vyšlehat si krém do požadované barvy. Také je možné muffiny ozdobit posypkou nebo je nechat holé. Je to jen na vás.
Dobrou chuť.
Zdroj foto: Pexels.com